The Guardian: Yhdysvalloissa tuotetusta ruuasta puolet päätyy hävikiksi – "rumat" vihannekset kaatopaikalle
Hedelmien ja vihannesten ulkonäkövirheet aiheuttavat suuren osan hävikistä. Vain täydellinen kelpaa kaupalle.
Sääilmiöiden aiheuttamat vauriot johtavat Yhdysvalloissa usein sadon hylkäämiseen, vaikka ne eivät vaikuttaisi ruuan ravitsemukselliseen arvoon. Kuva: Saara OlkkonenThe Guardian kertoo, että uudet tutkimustulokset paljastava Yhdysvaltojen ruokahävikin aiempaa suuremmaksi. Puolet maan tuottamasta ruuasta päätyy hävikiksi. Uusiin tuloksiin on sisällytetty aiempaa tarkemmin se ruoka, joka päätyy jätteeksi suoraan pellolta.
Satoa jätetään pellolle mätänemään tai se syötetään eläimille usein kosmeettisista syistä: kauppa ei osta hedelmiä tai vihanneksia, joiden ulkonäössä tai pinnassa on mikä tahansa vika. Lehden haastattelema perunan ja muiden vihannesten viljelijä kertoo omasta sadostaan neljänneksen päätyvän jätteeksi tai eläinten ruuaksi.
Hävikkiruoka on lehden mukaan Yhdysvaltojen suurin yksittäinen jätelaji kaatopaikoilla ja polttolaitoksissa. Mädäntyessään kaatopaikoilla ruokalastit aiheuttavat metaanipäästöjä.
Aiemmin maan ruokahävikin määräksi arvioitiin kolmannes tuotetusta ruuasta. The Guardianin haastatteleman asiantuntijan mukaan 5-10 prosenttia yhdysvaltalaisista on aliravittuja.
Suomessa hukkaan joutuu Luken tutkimusten mukaan 10—15 prosenttia ruuasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
