Suomalaiselle sianlihalle ei vielä vientilupaa Kiinaan
Suomalaiset liha-alan yritykset joutuvat vielä odottamaan vientilupia Kiinaan. Odotus voi kestää kuukausia. HK Scan tiedotti perjantaina, että se on käynnistämässä sianlihan vientiä Kiinaan.Kiinan viranomaisilta on tullut vaaleanvihreää valoa sianlihan viennille, mutta ei lopullisia lupia, elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Matti Aho sanoi viikonloppuna MT:lle.
HK Scan tiedotti jo perjantaina, että se on saamassa vientihyväksynnän Forssan tehtaalleen ja käynnistämässä sianlihan vientiä Kiinaan. Viennin aloituksesta uutisoitiin näyttävästi useissa tiedotusvälineissä.
Evira kertoo saaneensa viime viikolla Pekingistä vasta kiinalaisten viranomaisten alustavan raportin, joka pohjautuu kiinalaisten loppukesästä tekemiin tarkastuksiin suomalaisissa liha- ja meijerialan tuotantolaitoksissa.
Seuraavaksi suomalaiset viranomaiset lähettävät kommenttinsa raporttiluonnoksesta Kiinaan ja odottavat sen jälkeen kiinalaisilta loppuraporttia.
Kun lopullisen raportin edellyttämät korjaukset on tehty, Evira ilmoittaa siitä Kiinaan, Kiinan viranomainen listaa laitokset ja vienti voi alkaa. Tähän kuluu arviolta kuukausia.
Raportin mukaan kaikissa käydyissä kohteissa on korjattavaa, eikä sian ja naudan teurastamista samassa laitoksessa hyväksytä lainkaan. Tällainen laitos on esimerkiksi Snellmanin teurastamo Pietarsaaressa.
Sen sijaan Nurmon ja Forssan laitokset ja niiden toimintaa liittyvät pakkasvarastot voivat saada vientiluvan, jos yritykset tekevät kiinalaisten edellyttämät korjaukset.
Suomalaiset lihatalot ovat odotelleet vientilupaa jo vuosia. Valttejamme ovat puhtaus eli tuotanto ilman hormoneja ja antibiootteja sekä vaikkapa sikojen typistämättömät saparot.
Vientilupa tarkoittaisi ainakin alkuun pelkän sianlihan viemistä lähinnä pakasteena, mutta ei esimerkiksi suolattuna, marinoituna tai valmisteina.
Jo alustavan raportin saapumista ja sisältöä pidetään kuitenkin vihreänä valona sianlihan viennin aloittamiselle.
”Ilman muuta tämän on positiivinen asia. Pohjoismaista vain Tanskalla on hyväksyntä muutamilla laitoksillaan”, Atrian teollisen prosessin johtaja Markku Hirvijärvi sanoi lauantaina MT:lle.
Kiinalaiset edellyttävät Atrian Nurmon tehtaalla muutoksia pakkausprosesseihin, mutta korjaukset pystytään tekemään Hirvijärven mukaan kohtuullisen helposti ja vienti voisi alkaa jopa viikoissa. Atria alkaisi viedä kylkilajitelmia ja etuneljänneksiä.
Myös HK Scan hakee Kiinasta kokonaan uusia markkinoita sekä korvaavaa kohdetta Venäjän tyrehtyneelle viennille ja kehnon hinnan Itä-Euroopalle ja Afrikalle.
Lopullista sianlihan vientilupaa ei siis saada ensi viikolla, kun ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) tekee ruuan vientimatkan Pekingiin ja Shangaihin.
Lupa avaisi kuitenkin mittavat markkinat myös sellaisille ruhonosille, joita me emme itse syö: saparoille, sorkille, sisäelimille ja päille.
Raporttiluonnoksen mukaan sisäelinten ja sivutuotteiden hyväksyminen vientiin edellyttää kuitenkin vielä uutta kiinalaisten tekemää tarkastusta.
Kiinalaiset ovat tarkastaneet myös meijereitä, sillä suomalaiset haluaisivat viedä muutakin kuin maitojauhetta. Niitä ei kuitenkaan nyt ehdoteta hyväksyttäväksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
