Nyt voit tavata kaupassa Timon, Annabellen ja Solistin – ”Hyvän kauppiaan tunnistaa siitä, että hän suojaa perunansa valolta”
”Varhaisperuna on tarkoitettu heti syötäväksi, joten osta perunaa tarpeen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että osta tänään huomisen perunat.”Kotimaisen avomaan varhaisperunan satokausi käynnistyi kesäkuun alussa. Kun juhannus lähestyy, varhaisperunaa saapuu kauppoihin ja toreille tiuhenevaan tahtiin, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK tiedottaa.
Alkukesästä kypsyvät varhaisperunalajikkeet ovat Timo, Annabelle ja Solist. Ne ovat myös viljelyalaltaan merkittävimmät lajikkeet. Colomban, Siiklin, Jussin ja Avantin osuus viljelyalasta on pienempi.
Kaikkiaan Suomessa tuotetaan avomaan varhaisperunaa noin 700–800 hehtaarin alalla.
Yli 70 prosenttia kotimaisesta avomaan varhaisperunasta viljellään Varsinais-Suomessa. Varhaisimmat perunat tulevat Varsinais-Suomen saaristosta ja rannikolta.
Kotimaisen perunan tunnistaa kaupassa tutusta Sirkkalehti -merkistä.
Irtomyynnissä, kuten torilla, pakkaamattoman perunan alkuperän pitää olla kuluttajalle yksiselitteinen ja selkeä. Tuontiperunan alkuperämaan pitää käydä ilmi.
Kotimaisesta perunasta kerrotaan usein myös tilan tai viljelijän nimi.
Varhaisperunaostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota perunoiden tuoreuteen ja asianmukaiseen säilytykseen kaupassa. Perunat pitäisi säilyttää viileässä ja pimeässä, jotta ne eivät viherry tai nahistu. Hyviä ovat esimerkiksi kontit, joissa suurin osa perunoista pysyy kontin uumenissa ja esillä on vain pieni osa.
"Merkittävin perunan laatua heikentävä tekijä on valo, sillä liian valoisassa pidetty peruna vihertyy. Nykyään tähän onneksi kiinnitetään paremmin huomiota. Hyvän kauppiaan tunnistaa siitä, että hän suojaa perunansa valolta”, kasvinviljelyn asiantuntija Antti Lavonen MTK:sta sanoo.
Varhaisperuna on tuoretuote, jota kannattaa ostaa vain sen verran kuin kerralla tulee syötyä. Keskenkasvuisten perunoiden tärkkelyspitoisuus on vähäinen, eikä niiden malto ole vielä muodostunut varastointia kestäväksi.
Valon lisäksi varhaisperunoiden säilyvyyttä heikentää lämpö. Jos varhaisperunoiden kylmäketju säilyy katkeamattomana pellolta kaupan kautta kotiin asti, ne kestävät säilytystä hieman paremmin. Kotona varhaisperunat kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa.
"Varhaisperuna on tarkoitettu heti syötäväksi, joten osta perunaa tarpeen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että osta tänään huomisen perunat. Paras tapa nauttia varhaisperunasta olisi pellosta suoraan kattilaan”, sanoo Lavonen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








