"Halvalla ei saa hyvää", Brasilian kohu voi nostaa kotimaisen lihan kysyntää
Brasilian poistuminen markkinoilta tarkoittaisi ainakin hetkellistä lihapulaa. Hinnat saattavat sen takia nousta, arvioi tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori PTT:ltä.
Tämä lihakarja varttuu Siilinjärvellä Tomi Toivasen tilalla. ”Toivottavasti Brasilian kohu lisää keskustelua lihan alkuperästä”, Toivanen sanoo. Kuva: Pentti VänskäEU:n ja useiden muiden maiden tuontirajoitukset brasilialaiselle lihalle saattavat nostaa hintoja maailmanmarkkinoilla, tutkijat arvioivat.
Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn pitää selvänä, että jupakka nostaa suomalaisen lihan arvostusta ja näkyy sen kysynnässä.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää mahdollisena, että myös suurkeittiöissä voitaisiin velvoittaa nykyistä parempaan alkuperän esittämiseen. Syksystä lähtien alkuperämaa pitää merkitä kaupassa myytäviin lihajalosteisiin.
MTK:n johtokunnan mukaan kotimaisuus on paras tae siitä, että liha ja muukin ruoka täyttää kuluttajien vaatimukset tuotantotavoista ja turvallisuudesta. "Halvalla ei saa hyvää", toinen puheenjohtaja Mauno Ylinen muistuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
