Euroopan eläinlääkärit korostavat raakamaidon riskejä
Monet kuluttajat uskovat käsittelemättömän ruuan olevan käsiteltyä parempaa terveydelle. Esimerkiksi raakamaito sisältää monia vakavia taudinaiheuttajia, eurooppalainen eläinlääkärijärjestö muistuttaa.Eurooppalainen eläinlääkärijärjestö FVE:n mukaan ruokaa pitää käsitellä kuluttajien terveyden suojelemiseksi. Kuluttajista yhä suurempi osa ajattelee kuitenkin juuri päinvastoin. Tämä näkyy muun muassa pastöroimattoman maidon suosion kasvuna, mikä huolestuttaa FVE:tä.
Käsittelemätön maito voi sisältää monia vakavia taudinaiheuttajabakteereita, kuten kampylota, listeriaa, salmonellaa, yersiniaa ja tuberkuloosia. Lapsille ja vanhuksille taudit voivat olla hengenvaarallisia.
Viime kuukausina useat Euroopan maat ovat raportoineet raakamaidon aiheuttamista sairastapauksista. Ne olisi ollut mahdollista estää, FVE painottaa.
Se muistuttaa, että pastörointi ei vaikuta merkittävästi maidon ravintoarvoon eikä kemialliseen koostumukseen. Kyseessä on lievä lämpökäsittely, jolla maidosta tuhotaan valtaosa tautia aiheuttavista bakteereista. Maito kuumennetaan vähintään 72 asteeseen 15 sekunniksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



