Arlan suomalaistuottajat luopuvat soijan käytöstä lehmien rehussa
Soijan käyttöön suhtaudutaan kriittisesti, koska viljelyn laajeneminen on aiheuttanut vakavia ympäristöhaittoja tuottajamaissa.
Arla Suomi luopuu soijan käytöstä lypsykarjan ruokinnassa. Päätöksellä halutaan pienentää ruokinnan ympäristövaikutuksia. Kuva: Markku VuorikariArla Suomen maidontuottajat siirtyvät heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien soijattoman rehun käyttöön. Lehmien valkuaisrehu koostuu jatkossa rypsistä, rapsista ja nurmesta, jotka on tuotettu pääosin Suomessa.
“Kesän loppuun mennessä kaikki Suomessa valmistetut kaupoissa olevat Arlan maitotuotteet pohjautuvat soijattomaan ruokintaan. Muutos ei vaikuta makuun tai muihin tuoteominaisuuksiin”, Arla Suomen hankintajohtaja Sami Kilpeläinen lupaa tiedotteessa.
Päätöksen taustalla ovat soijan tuotannosta aiheutuvat ympäristöhaitat.
Soijan kysynnän kasvu on johtanut ympäristön tilan heikkenemiseen kuten metsäkatoon, kasvihuonekaasupäästöjen kasvuun, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja eroosioon erityisesti Etelä-Amerikassa. Tuotannolla voi myös olla kielteisiä sosiaalisia vaikutuksia.
Yhtiö allekirjoitti WWF Suomen soijasitoumuksen noin puolitoista vuotta sitten yhdessä Keskon, HK Scanin ja Unilever Finlandin kanssa.
Allekirjoituksellaan Arla Suomi sitoutui siihen, että kaikki sen käyttämä soija on vastuullisesti tuotettua sertifioitua soijaa vuoteen 2020 mennessä.
“Nyt menemme askeleen pidemmälle ja etenemme nopeammin. Arla on ensimmäinen Suomessa toimiva meijeri, joka luopuu kokonaan soijan käytöstä lypsykarjan ruokinnassa”, Kilpeläinen toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
