Maatalous

Lähes kolmannes viljelijöistä on yli 60-vuotiaita – yli 70-vuotiaiden osuus kasvaa

Tilakoko jatkaa kasvuaan. Vuonna 2019 tiloilla oli peltoa keskimäärin 49 hehtaaria.
Jaana Kankaanpää
Tilojen keskimääräinen peltoala on jo pidemmän aikaa kasvanut vuodessa noin hehtaarilla.

Viljelijöiden keski-ikä oli viime vuonna 53 vuotta, kuten se oli edellisenäkin vuotena. Osakeyhtiömuotoisten tilojen viljelijöiden keski-ikä oli alhaisin, 48 vuotta. Vanhimpia olivat perikuntien tilanhoidosta vastuussa olevat viljelijät. Heidän keski-ikänsä oli 60 vuotta.

"Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä lisääntyi edelleen. Viime vuonna jo 30 prosenttia viljelijöistä oli yli 60-vuotiaita ja vain 16 prosenttia oli alle 40-vuotiaita. Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä on lisääntynyt vuoden aikana reippaasti. Vuonna 2019 heitä oli jo noin 2 800", kertoo Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Jaana Kyyrä.

Vuonna 2014 yli 70-vuotiaita viljelijöitä oli alle tuhat.

Luonnonvarakeskuksen maatalous- ja puutarhayritysten rakennetilaston ennakollisten tietojen mukaan vuonna 2019 Suomessa oli maatalous- ja puutarhayrityksiä yhteensä noin 46 700.

Tilojen lukumäärä on vähentynyt edellisestä vuodesta 900:lla. Vuoden 2019 aikana tiloista lopetti vajaat kaksi prosenttia. Suurten yli sadan hehtaarin tilojen määrä lisääntyi ja alle sadan hehtaarin tilojen määrä väheni tai pysyi ennallaan kaikissa kokoluokissa.

Tilojen keskimääräinen peltoala on jo pidemmän aikaa kasvanut vuodessa noin hehtaarilla.

Vuonna 2019 tiloilla oli peltoa keskimäärin 49 hehtaaria. Peltoalaltaan suurimmat tilat ovat Varsinais-Suomessa, jossa tilojen keskikoko oli lähes 60 hehtaaria. Pienimmät tilat olivat Etelä-Savossa, jossa keskimääräinen peltoala oli 32 hehtaaria.

Noin 86 prosenttia tiloista on perheviljelmiä ja yhdeksän prosenttia maatalousyhtymiä. Perikuntia ja osakeyhtiöitä on kumpiakin kaksi prosenttia tiloista.

Lue lisää