Lomittajan käynti tietyssä maassa ei ole peruste kieltäytyä ottamasta häntä vastaan tilalle koronavaaran vuoksi - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Lomittajan käynti tietyssä maassa ei ole peruste kieltäytyä ottamasta häntä vastaan tilalle koronavaaran vuoksi

Jos kunnan terveysviranomainen katsoo, että lomittaja olisi tilalla vaarassa sairastua, lomituksen paikallisyksiköllä on mahdollisuus kieltäytyä lomituksen järjestämisestä.
Juho Leskinen
Yksin se, että lomittaja on käynyt maassa, jossa esiintyy koronavirusta, ei anna kotieläintilalle perustetta kieltää häntä tulemasta tilalle.

Jos lomittaja on matkustanut tartuntatautialueella, tartuntatautilääkäri tai muu kunnan terveydenhuoltoviranomainen voi määrätä hänet karanteeniin.

Se, että lomittaja on matkustanut tietyssä maassa, ei ilman karanteenimääräystä ole peruste kieltäytyä ottamasta häntä vastaan tilalle.

Näin ohjeistaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela keskiviikkona antamassaan tiedotteessa.

Koronavirusepidemia on aiheuttanut paljon huolta ja kysymyksiä maatiloilla.

Melan mukaan ainakaan toistaiseksi ei ole tietoa, että koronavirusta olisi tavattu maatiloilla.

Jos maatalousyrittäjä asetetaan koronaviruksen, tartunnan tai epäilyn, takia karanteeniin, yrittäjän tulisi selvittää, aiheuttaako karanteeni rajoitteita esimerkiksi kotieläinten hoitoon osallistumiseen, Mela ohjeistaa

Karanteeniasioista vastaa kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Jos maatalousyrittäjä sairastuu koronavirukseen, hänellä voi sairauden aiheuttaman työkyvyttömyyden perusteella olla oikeus sijaisapuun.

Karanteeniin joutuminen ilman työkyvyttömyyttä ei ole sijaisapuperuste.

Karanteeniin voi joutua myös ulkomailla.

Jos maatalousyrittäjä määrätään karanteeniin ja hän on sen takia estynyt osallistumasta kotieläinten hoitotöihin, hän voi pyytää paikallisyksiköstä vuosilomaa tai maksullista lomitusta.

Mela kehottaa lomituksen paikallisyksiköitä selvittämään terveysviranomaiselta, mitä tulee huomioida silloin, jos lomituspalveluja järjestetään karanteeniin asetetulle tilalle.

Jos terveysviranomainen kunnassa katsoo, että lomittajan terveys on uhattuna, paikallisyksiköllä on lomituspalvelulain perusteella mahdollisuus kieltäytyä lomituksen järjestämisestä.

Mela tiedottaa, että Ruokaviraston tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus ei tartu ihmisestä eläimeen.

Kelasta saa tietoa tartuntatautipäivärahasta, jolla voidaan korvata karanteenin aiheuttamaa ansionmenetystä. Tartuntapäiväraha määräytyy myel-työtulon mukaan.

Lue lisää

Ulkoministeriö kertoo koronatilanteen pahenevan Ukrainassa – Tilanne voi vaikuttaa kausityövoiman saatavuuteen Suomessa

Ruotsin peli johti paitsioon

Viennin elpyminen ratkaisevaa

Rovaniemellä koronatapaus päiväkodissa