Maatalous

ASF pääsi sisään jättisikalaan Puolassa - kaikki 24 000 sikaa hävitettiin

Sikaruttoa löytyi nyt ensimmäistä kertaa tuotantosikalasta Länsi-Puolassa, joka on maan tärkein sianlihan tuotantoalue.
Markku Vuorikari
Puolalaisesta suursikalasta löytyi viikko sitten afrikkalaista sikaruttoa ja kaikki 24000 sikaa jouduttiin hävittämään. Kuva ei liity tapaukseen.

Afrikkalaista sikaruttoa on löytynyt suuresta porsassikalasta Länsi-Puolassa. Kaikki sikalan lähes 24 000 eläintä on toimitettu hävitettäviksi, myös 7 700 jalostussikaa. Tautiin ehti menehtyä 135 porsasta.

ASF:n löytymisestä on kerrottu useilla keskieurooppalaisilla verkkosivuilla. Sikaruttoa alettiin epäillä viikko sitten ja sikalasta otettiin näytteet perjantaina. Virustartunta varmistui sunnuntaina. Koko sikala eristettiin välittömästi ja siat teurastettiin ja kuljetettiin hävitettäviksi. Sikalan ympärille perustettiin suoja-alue.

Löydös on merkittävä, sillä ensimmäistä kertaa ASF:ää tavattiin tuotantosikalassa läntisessä Puolassa, keskeltä maan tärkeintä sianlihan tuotantoaluetta. Tapauksen takia alueen tautiluokitusta saatetaan muuttaa, MMM:stä kerrotaan.

Sikala sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Saksan rajasta. Alueelta on löydetty aiemmin satoja ASF:n menehtyneitä villisikoja.

Lue lisää