STM tyrmää MTK:n vaatimukset lomituslain muuttamiseksi – muutosprosessi olisi liian pitkä ja tarvitsisi rahoitusta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

STM tyrmää MTK:n vaatimukset lomituslain muuttamiseksi – muutosprosessi olisi liian pitkä ja tarvitsisi rahoitusta

MTK esitti keskiviikkona palkkatukea kausitöihin ja muutoksia lomituslakiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on nihkeä lomituslain muutoksiin.
Lari Lievonen
"Lomituspalveluiden joustavuuden täytyy perustua voimassaolevaan lainsäädäntöön ja sen soveltamiseen", sosiaali- ja terveysministeriöstä linjataan.

Ulkomaalaisen kausityövoiman liikkuvuus ja työlupien saatavuusongelma korona-poikkeustilan aikana on ratkaistava välittömästi, vaatii tuottajajärjestö MTK maan hallitukselta.

"Jo maassa olevan ulkomaalaisen työvoiman työluvat on käsiteltävä välittömästi", MTK:n johtokunta vaati keskiviikkona.

Lisäksi on laadittava työllistämisohjelma, jolla kannustetaan ilman työtä olevia suomalaisia maatalouden kausitöihin, järjestö ehdottaa. "Otetaan käyttöön palkkatuki ja puretaan kannustinloukkuja."

Työvoiman tarve on suurin puutarhasektorilla ja erikoiskasvien viljelyssä.

Siirtotyöläiskysymys on akuutti ongelma ympäri Eurooppaa ja samat huolet ovat myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa (MT 23.3.).

Saksassa kevään parsasato uhkaa jäädä pelloille mätänemään, kun ulkomaalainen työvoima ei pääse maahan. Saksassa yritetään saada koronaepidemian takia työttömäksi jääneitä lähtemään maatiloille töihin.

Lomituspalvelulakiin MTK ehdottaa useita muutoksia.

Kun ilman lääkärintodistusta myönnettävän sijaisavun määrää nostettaisiin seitsemästä päivästä 14 päivään, ei lieväoireisena tarvitsisi kuormittaa terveydenhuoltoa.

Lääkärintodistuksella myönnettävän sijaisavun määrää pitäisi järjestön mukaan lisätä nykyisestä 20 päivästä 60 päivään.

Lisäksi lomituspalvelulakiin pitäisi lisätä sijaisapuperusteeksi tartuntatautilain mukaiset tilanteet kuten karanteenimääräykset.

Sijaisavun tulee olla mahdollinen myös kasvinviljelytiloille, järjestö linjaa.

MTK esittää myös joustoja lomittajien työaikaan sekä työajan seurannan valvontaan.

Lisäksi tuetun maksullisen lomituksen enimmäismäärää olisi nostettava ja sen maksua alennettava poikkeustilan ajaksi.

Lomituspalvelulakiin olisi lisättävä mahdollisuus siirtää vuoden 2020 vuosilomat pidettäväksi vuoden 2021 puolella. Näin varmistettaisiin, että sairaus ja karanteeritilanteiden lomituksiin riittää työvoimaa.

Ei näytä todennäköiseltä, että MTK:n lomitusvaatimukset toteutuisivat.

Kaikki MTK:n tekemät esitykset edellyttäisivät lomituspalvelulain muuttamista, lisärahoituksen saamista muutosten toteuttamiseksi ja lisäksi lakimuutokset tulisi todennäköisesti hyväksyttää Euroopan komissiolla, kommentoi erityisasiantuntija Mikko Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

"Prosessi muutosten aikaansaamiseksi veisi kiireellisenäkin viikkoja ja siten olisi melko epävarmaa, saataisiinko lakimuutokset voimaan poikkeustilalainsäädännön voimassaolon aikana."

"Lomituksen toimivuuden kannalta epidemiatilanteessa oleellista on lomittajien ja lomituspalveluyrittäjien säilyminen terveenä", Rissanen sanoo.

"Lomituspalveluiden joustavuuden täytyy perustua voimassaolevaan lainsäädäntöön ja sen soveltamiseen."

Lue lisää

Koronarajoitukset iskivät Raision tuotteiden kysyntään – liikevaihto laski

Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa

EU:n pöydissä ystävämaa tunnetaan

Yhdysvaltojen maatalouden koronatuet valuneet maissivyöhykkeelle — oregonilainen erikoiskasvitila pärjää ilmankin: "Emme ole koskaan olleet mitään tukiaisviljelijöitä"