Pääseekö viljelijä kulkemaan tiluksilleen eristysrajan yli? Poliisi: Kyllä, mutta näyttö vaaditaan – MTK laati todistuslomakkeen kulkemisen helpottamiseksi - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Pääseekö viljelijä kulkemaan tiluksilleen eristysrajan yli? Poliisi: Kyllä, mutta näyttö vaaditaan – MTK laati todistuslomakkeen kulkemisen helpottamiseksi

Poliisin mukaan rajalla on todistettava henkilöllisyys ja perusteltava kulkemisen tarve suullisesti tai kirjallisesti.
Jaakko Valkiainen
Poliisi ja varusmiehet valvoivat tänään Riihimäen ja Hyvinkään välistä rajanylitystä.

Eristystoimet Uudenmaan rajapaikkakunnilla vaikuttavat töiden hoitamiseen sellaisilla viljelijöillä, joilla on toimintaa eristysalueen sisä- ja ulkopuolella.

"Tarkkaa arvioita tällaisten tilojen lukumäärästä ei ole, mutta niitä voi olla satoja", arvioi viljelijäjärjestö MTK:n edunvalvontajohtaja Perttu Pyykkönen.

Poliisi linjaa, että tällaisten viljelijöiden kulkeminen lukeutuu välttämättömään elinkeinon harjoittamiseen, eli kulkeminen rajan yli on sallittua.

"Jos rajan joutuu ylittämään, pitää olla näyttö kulkemisen tarpeesta", sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista MT:lle.

Tarkastajalle pitää esittää henkilöllisyystodistus ja perustella suullisesti tai kirjallisesti kulkemisen välttämättömyys, hän neuvoo.

"Aina sujuvammin asia hoituu, jos on esittää jokin paperi, josta peruste käy ilmi, esimerkiksi pelto- tai metsäkartta tai muu vastaava."

Kylvökauden valmistelut ovat alkamassa, joten tarve tiluksille kulkemiseen kasvaa pian. MTK on laatinut kulkemisen ja myös poliisin työtä helpottamaan todistuslomakkeen jäsenilleen. Sellaisen voi pyytää allekirjoitettuna omasta MTK-liitostaan, jos rajan yli on päästävä kulkemaan. Todistuksen allekirjoittaa järjestön edustaja.

Pyykkönen muistuttaa, että myös tilojen työntekijöiden ja urakoitsijoiden on päästävä hoitamaan työtään. Sama lomake soveltuu myös heidän kulkutarpeensa todentamiseen.

Lue lisää

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Suojatie ei ole vieläkään nimensä veroinen, poliisi varoittaa

MTK arvioi viljasadon jäävän paljon ennustettua pienemmäksi

Biokaasuun kunnianhimoa ja metsäalalle ohjelma investointien tueksi – näitä MTK vaatii maanantaina alkavalta budjettiriiheltä