Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Vihannes- ja marjatilat varautuvat kauteen kauhunsekaisin tuntein

Mikäli kausityövoimaa ei saada, viljelysuunnitelmia joudutaan muuttamaan radikaalisti. Kyse on myös huoltovarmuudesta.
Pasi Leino
Kausityöntekijät vetivät viime viikon torstaina muovia varhaisperunapenkkien ylle Laitilassa.

”Varhaisperunaa on istutettu pian viikko ja työt ovat edenneet lähes normaalisti, mutta nyt ollaan vasta aivan alussa. Perunaa menee maahan kesäkuulle saakka. Ensi viikolla pitäisi aloittaa sipulin istutus”, kertoo Juho Simula Laitilasta.

Simulan mukaan tähän asti on selvitty venymällä, mutta parin kolmen viikon päästä ollaan tilanteessa, että koko kesän viljelysuunnitelmat joudutaan laittamaan uusiksi ja karsimaan radikaalisti tuotantoa, jos kausityövoimaa ei saada.

Simula ei elättele turhia toiveita kotimaisen työvoiman suhteen. Lehdissä on ollut parikin ilmoitusta, mutta niistä ei ole ollut apua. ”Yksi työntekijä löytyi ja ehkä joku lomautetuista innostuu, mutta riittävästi työvoimaa ei löydy kotimaasta. Työ on raskasta ja kausiluontoista ja ollaan ulkona.”

Hänellä on valmiina 15 ukrainalaisen työntekijän paperit. Samat henkilöt ovat olleet vuosia töissä tilalla ja ovat lähtökuopissa, jos matka vain jotenkin järjestyy.

Simula kertoo laittaneensa asian vireille ennen vuodenvaihdetta, mutta Migrin paperit saapuivat vasta nyt, kun rajat ovat jo kiinni. ”Henkilöt olisi ehkä saatu tänne, jos paperisota olisi ollut ohi aiemmin.”

”Työntekijöille on odottamassa asunnot, joissa voivat olla kahden viikon karanteenin ajan, ja olen myös valmis maksamaan lentokenttähotellin, jos vain saamme työntekijät Suomeen. Nyt tarvitaan päätöksiä ja varmuus siitä, saadaanko työvoimaa tänne vai ei.”

Simulan mukaan ainakin kriittiset työntekijät pitäisi hoitaa tänne välittömästi. He tuntevat paikat ja tehtävät ja osaavat hoitaa työjärjestelyt. Aika ei nyt enää riitä uusien kouluttamiseen. Muita tehtäviä voidaan hoitaa kotimaisella työvoimalla.

”Tilanne kuormittaa myös itseä paljon tavallista enemmän ja samalla pitää hoitaa muut maatilat työt kanalassa ja keväät peltotyöt ovat myös alkamassa. Varhaisvihannesten kanssa on oltava pellolla, kun on keliä”, Simula kertoo.

Puutarhaverkoston puheenjohtaja Stina Lerkki Merimaskusta puhuu jo katastrofista ja huoltovarmuuden heikkenemisestä, mikäli kausityövoiman tilannetta ei saada järjestymään.

Marjatiloilla tarvittaisiin heti työvoimaa, samoin vihannestiloilla, ja tilanne kärjistyy lähiviikkoina.

MTK:n erikoiskasvivaliokunta keskusteli torstaina illalla kaksi ja puoli tuntia ja ”pienemmällä porukalla oltiin koolla tunti perjantaina aamulla. Kaikkialla on sama tilanne. Olisi edes metri lunta ja sitä kautta aikaa valmistautua”, Lerkki toteaa sarkastisesti.

Lerkin mukaan tilanne pahenee koko ajan. Tuottajia putoaa pois päivittäin, kun he toteavat, ettei tuotantoa uskalleta nyt aloittaa. Huoltovarmuus rapautuu joka päivä.

Marjatiloilla on alkamassa kiirehuippu, kun muun muassa marjapensaita, omenapuita ja mansikkamaita valmistellaan uuteen kauteen.

Kukaan ei halua levittää koronavirusta, mutta joku päätös, selvyys tarvitaan.

Lerkin mukaan Suomen pitäisi sallia ainakin kriittisissä tehtävissä olevien ukrainalaisten pääsy maahan. He ovat avainhenkilöitä tiloilla. Muihin tehtäviin voi ehkä löytyä tekijöitä kotimaasta.

Lerkin mukaan aikaa ei ole hukattavaksi yhtään. Jos viljelytoimet saadaan alkuun, se antaa hieman pelivaraa, mutta samalla pitää olla varmuus siitä, että työntekijöitä on myöhemmin.

Ongelma ei koske vain Suomea. Kausityöntekijöistä on yhtä lailla pulaa Virossa ja koko Euroopassa.

Lue lisää

Itsenäisyyspäivää juhlitaan poikkeuksellisin tavoin jo toista kertaa koronaviruspandemian vuoksi – 104-vuotiasta Suomea juhlitaan ulkoilmakulkueissa ja valaisemalla rakennuksia

Rokotuspakko vie totalitarismin tielle

Vähävaraisille perheille on jälleen monia joulukeräyksiä – järjestäjät toivovat auttamishalun jatkuvan ja muistuttavat digitaalisista lahjoitusmahdollisuuksista

Omikronmuunnos levinnyt 38 maahan, muunnokseen liittyviä kuolemia ei toistaiseksi WHO:n tiedossa – Norjassa lukuisia epäilyjä työpaikan pikkujouluista