Maatalous

Teipatusta munasta kuoriutunut Jesari-kana on jo emoaan isompi ja siirtynyt pesästä "isojen" orrelle nukkumaan

Jesarin päivät kuluvat syöden, kuopsutellen, kylpien ja päiväunia vetäen.
Susanna Koivunen
Jesarilla alkaa jo olla kokoa paljon enemmän kuin hautojallaan Hipulla. Vasemmanpuoleisessa kuvassa Hippu munii ja Jesari (vasemmalla) pitää seuraa.

Teipillä paikatusta munasta pari kuukautta sitten kuoriutunut Jesari-kana on iso, reipas ja touhukas teini, Saarijärven Pylkönmäellä asuva Susanna Koivunen-Manninen kertoo. "Jesarilla pyyhkii hyvin."

Hippu-emo on vieroittanut samaan aikaan kuoriutuneen kukkopoikansa, mutta Jesarille se vielä suo läheisyyttä. Symbioosista kertoo se, että emo oli hiljattain pesässä munimassa ja Jesari nökötti samassa pesässä odottelemassa.

Koivunen-Manniselle kanat ovat "kotitarvehomma" ja rakas harrastus. Tilalla asustaa sekä orpington-rotuisia jättikanoja että pieniä sekarotuisia kanoja.

Jesari on rodultaan orpington. Kun sen biologinen emo Pulla hautoi muniaan, Koivunen-Manninen huomasi yhden munan kuoren olevan rikki.

Kuoren sisäpuolella oleva kalvo oli edelleen ehjä, joten Koivunen-Manninen päätti yrittää pelastaa poikasen. Hän turvautui perinteiseen kaikenkorjaamiskikkaan, ilmastointi- eli jeesusteippiin.

Jättikanan alle hän ei teipillä paikattua munaa enää uskaltanut palauttaa, sillä kanan paino olisi saattanut olla sille liikaa. Niinpä sen sai haudottavakseen kääpiökana.

Muna kuoriutui onnellisesti. Teipin mukaan nimensä saanut Jesari on siitä lähtien pitänyt pikkuista hautojaansa Hippua omana emonaan.

Hippu on joskus vieroittanut poikasensa jopa viisiviikkoisina, Koivunen-Manninen kertoo.

Jesari on nyt kymmenviikkoinen, eikä emo vieläkään häädä sitä luotaan nokkaisemalla. Toisaalta se ei enää ruoki poikastaan eikä osoita sille, mistä ruokaa löytyy, Koivunen-Manninen kertoo.

Jesari on ottanut itse etäisyyttä ja siirtynyt pari–kolme viikkoa sitten pesästä emon vierestä orrelle nukkumaan yönsä.

Jesarin päivät kuluvat kuopimalla, kylpemällä ja nukkumalla päiväunia – kanojen normielämää, Koivunen-Manninen kertoo.

Orpington-kanat alkavat yleensä munia puolen vuoden ikäisinä. "Jesari saa vielä nauttia kesästä ennen munimistouhuja."

Lue lisää

Suomen kuuluisin kana muni! – teipillä korjatusta munasta syntynyt Jesari on nyt aikuinen ja muni tiistaina ensimmäisen munansa

Pääsiäisterveiset Suomen kuuluisimmalta kanalta: Ilmastointiteipillä korjatusta munasta syntynyt Jesari rakastaa herkkuja ja odottaa innokkaasti ulkoilua

Karjatila voi välttää tautisulun avulla mittavat kulut – tautisulkujen siisteydessä on usein parannettavaa

Maatalousyrittäjien työn ilo on lisääntynyt ja stressi ja masentuneisuus vähentyneet