Teipatusta munasta kuoriutunut Jesari-kana on jo emoaan isompi ja siirtynyt pesästä "isojen" orrelle nukkumaan - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Teipatusta munasta kuoriutunut Jesari-kana on jo emoaan isompi ja siirtynyt pesästä "isojen" orrelle nukkumaan

Jesarin päivät kuluvat syöden, kuopsutellen, kylpien ja päiväunia vetäen.
Susanna Koivunen
Jesarilla alkaa jo olla kokoa paljon enemmän kuin hautojallaan Hipulla. Vasemmanpuoleisessa kuvassa Hippu munii ja Jesari (vasemmalla) pitää seuraa.

Teipillä paikatusta munasta pari kuukautta sitten kuoriutunut Jesari-kana on iso, reipas ja touhukas teini, Saarijärven Pylkönmäellä asuva Susanna Koivunen-Manninen kertoo. "Jesarilla pyyhkii hyvin."

Hippu-emo on vieroittanut samaan aikaan kuoriutuneen kukkopoikansa, mutta Jesarille se vielä suo läheisyyttä. Symbioosista kertoo se, että emo oli hiljattain pesässä munimassa ja Jesari nökötti samassa pesässä odottelemassa.

Koivunen-Manniselle kanat ovat "kotitarvehomma" ja rakas harrastus. Tilalla asustaa sekä orpington-rotuisia jättikanoja että pieniä sekarotuisia kanoja.

Jesari on rodultaan orpington. Kun sen biologinen emo Pulla hautoi muniaan, Koivunen-Manninen huomasi yhden munan kuoren olevan rikki.

Kuoren sisäpuolella oleva kalvo oli edelleen ehjä, joten Koivunen-Manninen päätti yrittää pelastaa poikasen. Hän turvautui perinteiseen kaikenkorjaamiskikkaan, ilmastointi- eli jeesusteippiin.

Jättikanan alle hän ei teipillä paikattua munaa enää uskaltanut palauttaa, sillä kanan paino olisi saattanut olla sille liikaa. Niinpä sen sai haudottavakseen kääpiökana.

Muna kuoriutui onnellisesti. Teipin mukaan nimensä saanut Jesari on siitä lähtien pitänyt pikkuista hautojaansa Hippua omana emonaan.

Hippu on joskus vieroittanut poikasensa jopa viisiviikkoisina, Koivunen-Manninen kertoo.

Jesari on nyt kymmenviikkoinen, eikä emo vieläkään häädä sitä luotaan nokkaisemalla. Toisaalta se ei enää ruoki poikastaan eikä osoita sille, mistä ruokaa löytyy, Koivunen-Manninen kertoo.

Jesari on ottanut itse etäisyyttä ja siirtynyt pari–kolme viikkoa sitten pesästä emon vierestä orrelle nukkumaan yönsä.

Jesarin päivät kuluvat kuopimalla, kylpemällä ja nukkumalla päiväunia – kanojen normielämää, Koivunen-Manninen kertoo.

Orpington-kanat alkavat yleensä munia puolen vuoden ikäisinä. "Jesari saa vielä nauttia kesästä ennen munimistouhuja."

Lue lisää

Mansikat eivät ole ainoita, joiden sato uhkaa jäädä maahan – ilman avomaan kasviksia edessämme on ankea talvi

Viljelijät haluavat kiittää koronan keskellä työskenteleviä – lahjoittavat TYKS:in sairaanhoitajille varhaisperunoita

Mitä rypsin ja rapsin viljelystä pitäisi tutkia? –öljykasvihanke etsii ideoita koetoimintaan

Mikko Kärnä pettyi raskaasti ympäristöministeriön viljelijälle maksamiin talitinttikorvauksiin: "Itse laittaisin kaikki kylmäksi, jos saisin päättää"