Halpuutus lihaketjussa jatkuu ja Snellman pyysi tuottajia vaikenemaan – "Turpa kiinni ja tuottakaa -asenne ei ole lihatalolta nykypäivään sopivaa" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Halpuutus lihaketjussa jatkuu ja Snellman pyysi tuottajia vaikenemaan – "Turpa kiinni ja tuottakaa -asenne ei ole lihatalolta nykypäivään sopivaa"

Snellman ei ole vienyt lihaa Ruotsiin, vaikka ruotsalaiset sitä kyselivät.
Jaana Kankaanpää
Viljelijöitä mielenosoituksessa Helsingissä keväällä 2016.

Lihaketjussa vallitsee pelonilmapiiri ja halpuutuksen jatkuminen. Talous on tuottajilla tiukilla ja pinna kireällä.

"Vaikka S-ryhmä on ilmoittanut lopettaneensa halpuutuksen ja K-ryhmä jakaa Tuottajalle kiitos -rahaa, lihatalojen kesken on kova kilpailu, eivätkä hinnat nouse", sanoo sianlihantuottaja Sami Yli-Rahnasto Kauhajoelta.

Hän toimii MTK-Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtajana ja on Snellmannin tuottaja.

"Kaupan puheet ovat muuttuneet, mutta vanhat käytännöt jatkuvat", Yli-Rahnasto sanoo.

Yhtenä esimerkkinä vallitsevasta tilanteesta on nautaväen suututtanut Atrian toiminta.

Yhtiö on talvella nostanut välitysvasikan hintaa. Muutoksia ei nähtävästi ole saatu vietyä ketjussa eteenpäin kuluttajahintoihin asti, joten pari viikkoa sitten Atria laski naudanlihan tuottajahintaa.

"Lihatalo rahoittaa toisen tuottajan hinnannoston toisen tuottajan hinnanlaskulla."

Myös Snellman on nostanut välitysvasikan hintaa. Niukkenevien maitotilojen vasikoista käydään kovaa kilpaa.

Yli-Rahnasto toteaa koko Suomen liha-alan kärsineen HKScanin viime vuosien heikosta tilasta. Talousvaikeuksissa ollut lihatalo on ollut heikko kauppaa kohtaan ja se on mahdollistanut osaltaan polkuhinnoittelua.

Sianlihan vienti Euroopasta Kiinaan on nyt ollut vuoden ajan vauhdissa.

"Viennistä on ollut kova hypetys mediassakin, mutta ei viennistä ole vielä montaa senttiä Suomessa valunut tuottajille", Yli-Rahnasto toteaa.

Snellman lähetti viime viikolla tuottajilleen kirjeen, jossa käsiteltiin markkinatilannetta korona-aikana. Lisäksi kirjeessä kehotettiin tuottajia välttämään "tarpeetonta tyytymättömyyden lietsomista" julkisuudessa.

Yli-Rahnasto sanoo tämän suututtaneen tuottajia. "Turpa kiinni ja tuottakaa -asenne ei ole lihatalolta nykypäivään sopivaa."

Moni tuottaja tyytyy vaikenemaan, sillä pelkona on, että kostona lihatalo esimerkiksi siirtää teuras- tai porsashakuja.

Lihatalojen tuottajatilaisuuksissa suuri osa tuottajista pysyy nykyisin hiljaa.

"Keskustelun pitäisi olla molemminpuolista", Yli-Rahnasto miettii lihatalon ja tuottajien suhdetta.

Snellman on yleensä maksanut tuottajilleen siasta parempaa hintaa kuin Atria tai HKScan.

Syynä tähän on Snellmanin tuottajien korkeammat tuotantokustannukset gmo-vapaiden rehujen sekä porsastuotokseltaan heikomman eläinaineksen käyttämisestä.

Yli-Rahnaston mukaan hintaero on katoamassa, kun Snellman ei nosta hintaa. Tuottajat toivovat, että edes sikarotua voitaisiin vaihtaa.

"Ei nauta- tai maitopuolella ole tällaisia rotuvaatimuksia kuin sianlihassa. Tähän pitäisi saada muutos vapaampaan suuntaan."

Eläinainespäätöksillä ketjut sitovat tuottajansa.

Yli-Rahnastoa korpeaa myös tuottajien velvollisuus raportoida lihatalolle kuukausittain tuotosmäärät ja myös taloustietoja.

"Asema on kuin torpparilla."

Maaliskuun puolivälissä Snellman Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman kertoi, että Ruotsista on tiedusteltu mahdollisuutta ostaa lihaa Suomesta.

Tuottajakirjeen mukaan Snellman ei ole pystynyt viemään lihaa Ruotsiin.

Lue lisää aiheesta: Snellman lupaa palata lihahintaan pääsiäisen jälkeen –"Toivomme, että tuottajat ottavat yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa"

Lue lisää

Tärkein kumppanuus kipuilee

Kotiruuan suosio paikkasi Atrian ja HKScanin toista vuosineljännestä

Markkinakatsaus: Koronarajoitusten purku nostaa ruuan hintoja maailmalla – kuivuus hermostuttaa viljamarkkinoilla

Oi ihanat tirisevät nakit! Runon ja suven päivää juhlistetaan kokoelmalla makkararunoja