Ensimmäisistä suomalaisista kausityöntekijöistä tullut tiloilta hyvää palautetta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Ensimmäisistä suomalaisista kausityöntekijöistä tullut tiloilta hyvää palautetta

"Kuluvana satokautena maaseudun mahdollisuudet tulevat tutuiksi yhä useammalle suomalaiselle", MTK toteaa tiedotteessaan.
Jaana Kankaanpää
Suomalaisia työntekijöitä on jo muun muassa perunaa istuttamassa.

Koronakevään ensimmäisistä suomalaisrekrytoinneista on tullut tiloilta positiivista palautetta, MTK tiedottaa. Työnantajat ovat löytäneet osaavia ja motivoituneita työntekijöitä.

Ensimmäiset tekijät ovat jo töissä, muun muassa perunan ja sipulin istutuksessa.

Suomalaisilla maatiloilla työskentelee paljon ulkomaisia työntekijöitä kausiluonteisesti. Siitä huolimatta suurin osa suomalaisesta ruuantuotannosta tehdään omin voimin.

MTK:n, ProAgrian ja Suomen Kylien yhteiseen, maksuttomaan Töitäsuomesta.fi -palveluun on rekisteröitynyt jo 5 500 työtä hakevaa ja tarjoavaa, MTK tiedottaa.

Viimeksi kuluneen 28 päivän aikana Töitäsuomesta.fi-sivuilla on vierailtu 86 000 kertaa ja kävijöitä on ollut 64 000.

"Suomalaiset työnhakijat eivät ole jääneet lepäämään laakereilleen, vaan ovat tarttuneet tilaisuuteen maatilojen kausitöistä", MTK toteaa tiedotteessaan.

Työpaikkoja on palvelun kautta avoinna noin 1 200 eri puolilla Suomea. Määrä on kolminkertaistunut muutamassa viikossa.

Vapaita kausityöpaikkoja voi ilmoittaa ja hakea myös te-palvelut.fi -sivustolla. Molemmat palvelut ovat maksuttomia.

Normaalioloissa työnantajat ovat sopineet kausitöistä pääosin ulkomaisten työntekijöiden kanssa, mikä nyt korona-aikana on aiheuttanut epävarmuutta ja hitautta uusien rekrytointien käynnistämisessä.

Kevät on etuajassa ja istutuksilla on kiire. Siksi yrittäjät ovat halunneet suosia työntekijöitä, joilla on aiempaa kokemusta ja tietotaitoa tilalla työskentelystä.

Maaseudulla työvoimapula on jatkunut pitkään, MTK toteaa. "Kuluvana satokautena maaseudun mahdollisuudet tulevat tutuiksi yhä useammalle suomalaiselle. MTK toivoo, että tänä kesänä tiloille tulevista työntekijöistä saadaan osaavaa ja motivoitunutta väkeä maatiloille ja heidän innostuksensa maatalouden ja maaseudun töihin säilyy jatkossakin."

Lue myös:

Marjanviljelijät: 1 500 kausityöntekijän määrä on tarpeeseen nähden täysin riittämätön

Lue lisää

Kausityövoiman byrokratia tuskastuttaa perunayrittäjää – "pitäisikö työt tilalla lopettaa ja lähteä jonottamaan tunnistautumisaikaa"?

Aila-myrsky jätti omenat rauhaan – kausityövoiman puute ja viileän märkä heinäkuu nipistävät puutarhamarjojen satoja

Kausityövoiman tilauslennot olivat menestys: "Tässä meillä olisi valmis malli, miten tuoda brittituristeja tautiturvallisesti Suomeen joulusesongin aikaan"

MTK:n Juha Marttila Ylellä marjanpoimijatilanteesta: "Jos jokainen työikäinen poimisi yhden ämpärillisen marjoja teollisuudelle, homma ratkaistaisiin sillä"