Maatalous

Ensimmäinen kausityövoimalento saapui Ukrainasta Suomeen – katso video

186 kausityöntekijää saapui Helsinki-Vantaalle noin puoli seitsemän aikaan lennolla, joka oli kaksi tuntia alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.
Kari Salonen
Lentoasemalla on hiljaista; vain muutama lento on laskeutunut Helsinki-Vantaan kiitotielle tämän päivän aikana.

Maaseudun Tulevaisuus seurasi ensimmäisen kausityövoimalennon saapumista Ukrainasta Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Ukraine International Airlinesin lento laskeutui puoli seitsemältä hiljaiselle Helsinki-Vantaan lentokentälle tuoden mukanaan 186 kausityöntekijää Ukrainasta.

Lento oli alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä useita tunteja. Sen piti saapua perille alun perin kello 16.30, mutta se pääsi lähtemään Kiovan Boryspilin kentältä vasta noin kymmentä vaille viisi.

Helsinki-Vantaan kentällä ukrainalaisia on vastassa useita kuljetusautoja, joilla saapuneet kausityöntekijät kuljetetaan eri puolille Suomea maatiloille järjestettyyn kahden viikon karanteeniin.

Kuljetuksista vastaavat Suomen päässä työntekijöitä palkanneet työnantajat. Lentojen järjestelyt hoitaa Töitä Suomesta Oy.

"Lentojen järjestely on ollut hurjaa puuhaa. Pari viikkoa on valmisteltu yhteistyössä viranomaisten ja toimijoiden kanssa sekä Suomessa että Ukrainassa", kuvailee MTK:n elinkeinojohtaja ja Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäki-Hakola.

"Vastaan on tullut tosi paljon yllättäviä ja tilanteita, jopa ongelmia. Nyt, kun kone laskeutuu, se osoittaa että ne on saatu hienosti ratkaistua. Maaseudun työnantajat saavat nyt kriittistä työvoimaa."

Mäki-Hakola iloitsee, että tämä avaa paremmin mahdollisuuksia myös kotimaisen työvoiman käytölle.

"Nyt voidaan panostaa entistä enemmän kotimaisen työvoiman saantiin, koska nyt apuun tuleva kokenut kaarti pystyy perehdyttämään uusia kokemattomia ensikertalaisia."

Töitä Suomessa Oy:ssä aloittaa perjantaina neljä uutta työntekijää, jotka tulevat auttamaan maatiloja löytämään kotimaista työvoimaa.

Yhteensä kausityövoimaa saapuu Suomeen 1 500 työntekijää. Lisää lentoja saapuu lähipäivinä. Suurin osa tulijoista saapuu Ukrainasta. Ukrainan lisäksi kausityövoimaa on tulossa monesta muusta maata.

Lue lisää

THL ehdottaa koronarokotusten laajentamista kaikkiin 12–15-vuotiaisiin

THL: Suomessa on raportoitu 107 uutta koronatartuntaa

THL: Suomessa on raportoitu 110 uutta koronatartuntaa

Tokion olympialaisten koronasäännöt koskevat myös kisavuoron jälkeistä aikaa: "Jos juot alkoholia, juo sitä yksin"