Maatalous

Ukrainan hallitus: Kausityöntekijöiden on sittenkin mahdollista matkustaa ulkomaille kunhan tietyt ehdot täyttyvät

Kausityöntekijöiden matkustuksen tulee olla hyvin hallittua ja heidän terveydenhuoltonsa turvattu, Ukrainan hallitus korostaa tiedotteessaan.
Jarno Mela
Suomeen on tähän mennessä jo tullut yksi kausityöntekijöiden charter-lento Ukrainasta.

Ukrainan hallitus tiedottaa, että se pyrkii parhaansa mukaan järjestämään maan kausityöläisille mahdollisuutta työskennellä ulkomailla kuten muinakin vuosina. Hallitus aikoo tiedotteen mukaan löyhentää koronan takia asetettuja rajoitteita pikkuhiljaa.

Muihin maihin matkustavilla kausityöläisille pitää hallituksen mukaan taata kolmen kuukauden työllistyminen, jotta ryhmien liikkuminen maasta toiseen on mahdollisimman hyvin järjestettävissä. Charter-lennot ovat siihen yksi vaihtoehto. Hallitus toivoo myös muiden maiden hallitusten keskittävän pyyntönsä ukrainalaista kausityövoimaa koskien.

Työntekijöille on taattava terveydenhuolto ja tarvittavat vakuutukset, sekä hyvät asumisolosuhteet ja riittävä palkka. Ukraina arvioi, että prosessin tulee olla mahdollisimman läpinäkyvä ilman ylimääräistä byrokratiaa. He aikovat tehdä mahdollisimman suuren osan siitä elektronisesti.

Ukraina aloittaa hankkeen ensi viikolla yhteistyökumppaneiden ja ulkomaille työskentelemään haluavien työntekijöiden kanssa.

Suomen hallituksen toivotaan aloittavan neuvottelut Ukrainan hallituksen kanssa heti ensi viikon alussa, kertoo MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

"Kaikki järjestelyt kausityövoiman tuomiseksi Suomeen ovat valmiina ja seuraavat tilauslennot järjestetään heti, kun niihin saadaan lupa. Olemme korostaneet jo aiemmissa keskusteluissa Ukrainan kanssa, että pyrimme kaikin voimin varmistamaan sekä ukrainalaisten että tietysti suomalaisten terveyden."

Suomeen on jo saapunut yksi ukrainalaisten kausityöntekijöiden charter-lento mutta sen jälkeen Ukrainan hallitus kertoi keskeyttävänsä lennot turvatakseen kansalaistensa terveyden. Tavallisena kesänä Suomeen saapuu vuosittain noin 1 6000 kausityöntekijää. Tähän mennessä kausityöntekijöitä on saapunut alle 500.

Lue lisää:

Ukraina pelkää, että maataloustyöntekijät tuovat Suomesta koronan palatessaan kotimaahansa – ulkoministeri Haavisto: "Ei vielä luovuta toivosta"

Ukrainan kausityövoimalennoista vastannut Marko Mäki-Hakola: "Pettymys on valtava! Mitä tekee hallitus?"

Monilla tiloilla on hätä, kun kausityöntekijät jäävät Ukrainaan – "Maatalouden kausityövoimasta pitäisi keskustella myös Venäjän ja Baltian maiden kanssa"

Lue lisää

Ukrainan kausityövoimalennoista vastannut Marko Mäki-Hakola: "Pettymys on valtava! Mitä tekee hallitus?"

Uusi takaisku kausityöntekijöitä tarvitseville: Ukraina kielsi kansalaistensa lähtemisen maasta – torstaina Suomeen saapunut lento jää ainoaksi

MTK:n Jyrki Wallin vaatii hallitukselta pikaisia toimia: "Meillä ei haluta samanlaista hallitsematonta tilannetta kuin Yhdysvalloissa, missä maitoa kaadetaan maahan ja lihasta tulee parissa viikossa pula"

Ensimmäinen kausityövoimalento saapui Ukrainasta Suomeen – katso video