Into lopahti: Britanniassa 50 000 haki kausitöihin maatiloille, vain 112 otti työn vastaan - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Into lopahti: Britanniassa 50 000 haki kausitöihin maatiloille, vain 112 otti työn vastaan

Hallituksen kampanja sai liikkeelle tuhansia kiinnostuneita.
Saara Lavi
Kuka poimii britannialaiset mansikat? Hallituksen kampanja sai ihmiset liikkeelle, mutta työntekijöitä ei juuri löytynyt.

Kuten Suomessakin, Britanniassa kaivataan maatiloille kipeästi kausityövoimaa auttamaan marjojen ja hedelmien poimimisessa sekä muissa työtehtävissä. Hallitus vetosi kansalaisiinsa ja saikin liikkeelle 50 000 töistä kiinnostunutta.

Brittilehti Telegraph kertoo, että hakijoiden into lopahti, kun työnkuva selvisi. Kausityöläiset tekevät kahdeksan tunnin päivää kaikissa sääolosuhteissa ja maatilat sijaitsevat harvoin lähellä suuria kaupunkeja.

50 000 paikoista kiinnostuneesta vain 6 000 halusi osallistua videohaastatteluun työtehtäviä varten.

Monet haastatelluista kertoivat syyksi etsineensä vain osa-aikatyötä, työsopimus oli liian pitkä tai että työpaikka oli liian kaukana. Maanviljelijät ovat huolissaan kokemattomien työntekijöiden taidoista ja pysyvyydestä. Lehden haastattelema Southern England Farmsin edustaja pahoitteli tilannetta ja painotti, että työ on raskasta mutta palkka on hyvä.

Yleensä Britannian maatilat luottavat itäeurooppalaisiin kausityöläisiin. Heidän saapumisensa maahan on kuitenkin estynyt koronavirusrajoitusten vuoksi.

Videolla esitellään kausityöläisten erilaisia tehtäviä Britanniassa. Monet työläiset majoitetaan asuntovaunuihin, mikä on ollut yksi työolosuhteita kohtaan esitetyistä kritiikeistä.

Telegraph: Only 112 of 50,000 UK applicants for fruit pickers take jobs amid farmers' fears over skills and application

Lue lisää

Millainen on Suomen tartuntatilanne nyt ja miten sen odotetaan kehittyvän? Katso video tiedotustilaisuudesta

Korona leviää nyt Venäjän Arkangelin alueella

Arkkipiispa Mäkisen vetämä arviointiryhmä: Korona paljasti hyvinvoinnin murtumakohtia – "Yhteiskunnan selviytyminen riippuu kaikista heikoimmista"

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle