Maatalous

Tässä testissä reikäisiä alusvaatteita esitellään ylpeydellä: Kalsarihaaste näyttää, onko pellossasi elämää

Haasteessa kalsarit haudataan kolmeksi kuukaudeksi peltoon. Sampo Järnefeltin alusvaatteista oli kahden kuukauden jälkeen jäljellä enää rippeet.
Sampo Järnefelt
Sampo Järnefeltin kalsareista oli kahden kuukauden jälkeen jäljellä enää rippeet. Kokeen tulokset jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Harvoin reikäisiä alusvaatteita esitellään suurella ylpeydellä, mutta nyt siihen on aihetta.

Soilfoodin toista kertaa järjestämässä kalsarihaasteessa kaivetaan peltoon luonnonkuituiset alusvaatteet. Kolmen kuukauden päästä ne kaivetaan ylös.

Mitä räjähtäneempään kuntoon kalsongit ovat menneet, sitä parempi.

Haasteen avulla tarkastellaan maaperän mikrobiologista toimintaa.

Viime vuoden haasteessa kalsarit olivat maassa vain kaksi kuukautta. Soilfoodilla ajateltiin, ettei niin lyhyt aika suomalaisessa maaperässä juuri ehtisi vaikuttaa.

Havainnot yllättivät kouvolalaisen Sampo Järnefeltin. "Wau-efekti tuli, kun kaivoin omia kalsareita maasta", hän kertoo. "Jäljellä oli enää pitsireunat ja kuminauhat."

Soilfoodilla Maatalousmyynti -yksikön johtajana työskentelevä Järnefelt hautasi puuvillakalsarit luomutilalleen Kouvolan Myllykoskella. Pelto on runsasmultaista hiuesavea.

Vesitalous on kunnossa, viljelykierto on hyvä ja kerääjäkasveja monipuolisesti käytössä, hän luettelee.

Viime vuosina pellolla on viljelty mallasohraa, syysruista ja palkokasveja. Nurmi on säännöllisesti mukana kierrossa.

Mitä merkitystä sillä on, maatuvatko kalsarit vai eivät?

Kalsarihaasteessa näkee konkreettisesti, kuinka vilkasta hajotustoiminta pellossa on, Järnefelt perustelee.

Mikrobiologisen toiminnan ansiosta maassa olevat ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön.

"Maaperä pitäisi ajatella kokonaisuutena, jossa on fyysiset, kemialliset ja biologiset tekijät. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun biologia saadaan toimimaan, se vaikuttaa maan rakenteeseen."

Kalsarien hiutumisaste tuo näkymättömien eliöiden toiminnan näkyväksi. Viljelijät teettävät viljavuusanalyysejä ja tutkivat lapion kanssa pellon rakennetta. Viljavuusanalyyseistä saa tietoa ravinnearvista ja pH:sta. "Biologinen puoli ei yhtä helposti näy."

Hajoamisessa ja maatumisen nopeudessa on peltolohkojen välillä isoja eroja.

"Päivityksistä päätellen kaikki odottavat suurin piirtein kuminauhoja. Viime vuonna oli havaintoja, että jotakin reikää yleensä tulee, mutta hyvin pitkään kalsarit tunnistaa."

Haaste on kehitetty Ranskassa. Alkuperäinen versio testistä on teepussikoe, jossa teepussi laitetaan maahan ja sen hajoamista seurataan. Metodia käytetään apuvälineenä myös tieteellisissä tutkimuksissa, Järnefelt mainitsee.

Järnefelt on haudannut tänä keväänä kalsareita samalle, voittoisalle lohkolle. Häntä kiinnostaa erityisesti sääolosuhteiden vaikutus. Järnefelt hautasi tänä keväänä peltoon lisäksi 95-prosenttisesti bambua ja 5-prosenttisesti elastaania olevan parin sekä 85-prosenttisesti polyesteriä sisältävät yksilöt.

"Jännä kaivaa niitä ylös maasta. Tulee myös tekstiiliteollinen näkökulma asiaan.”

Nyt aikaa maatumiselle on enemmän, kolme kuukautta. Alushousut kaivetaan ylös elokuun lopussa. Vielä mukaan siis ehtii. "Kevät on ollut kylmä, joten maaperän pieneliöstö ei toimi vielä erityisen tehokkaasti."

Jos peltoa ei löydy, kalsarit voi jemmata kukkapenkkiin. Järnefelt vinkkaa merkkaamaan selkeästi, mihin housunsa hautaa.

"Yhdet kalsarit viime vuonna hävisivät, vaikka olin merkinnyt aurakepillä."

Osallistu haasteeseen jakamalla kuva sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kalsarihaaste. Tee päivityksestä julkinen ja merkkaa Soilfood julkaisuun

kalsarit kaivetaan ylös 28.–30.8.2020

Lue lisää

Kahden konstin kalkki levitetään kasvukaudella – parantaa sekä maan rakennetta että vesien kuntoa, katso videolta miten kuiva kalkki pöllyää muokattaessa

Peltojen hiilinielujen myynti päästöhyvityksiksi alkaa – tuottoja tulossa ravinnekuituja käyttäneille viljelijöille

Maanparannuskuitu vähentää ravinteiden huuhtoutumista pelloilta – viljelijä satsaa mielellään vesiensuojeluun mutta viljanhinta ratkaisee, onko siihen varaa

Soilfood ja Viljelijän Berner yhteistyöhön – Soilfoodin kierrätysravinnekalkit valtakunnallisesti saataville