Ministeri Mikkonen on myötämielinen valkoposkihanhien ampumiselle, mutta metsästyksestä pitää päättää hänen mielestään EU:ssa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Ministeri Mikkonen on myötämielinen valkoposkihanhien ampumiselle, mutta metsästyksestä pitää päättää hänen mielestään EU:ssa

Kiteeläiset viljelijät moittivat vierailulle saapunutta ympäristöministeri Krista Mikkosta (vihr.) rohkeuden puutteesta ja EU:n selän taakse menemisestä.
Lari Lievonen
Kiteeläiset viljelijät eivät antaneet kiitosta ympäristöministeri Krista Mikkoselle (vihr.) valkoposkihanhiongelman hoitamisesta.

Valkoposkihanhia on saatava ampua tuhansia viimeistään ensi syksynä. Tämä oli maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kanta tiistaina Kiteellä.

Lepän lisäksi Kiteellä vieraili maakunnan oma ministeri, ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Aiemmin aamupäivällä ministeriöiden yhteistiedotteessa Mikkonen ei puoltanut hanhien ampumista ratkaisuna ongelmaan. Siinä hän esitti ratkaisuksi karkotuskeinojen edelleen kehittämistä ja hanhipeltojen lisäämistä.

Kiteellä pellon laidalla myös Mikkonen oli myötämielinen valkoposkihanhien ampumiselle. ”Kanta on kasvanut ja se kyllä kestää metsästyksen.”

Mutta kansallisena ratkaisuna Mikkonen ei tätä pitänyt. ”Tästä on tehtävä EU-tason päätös. Lajin aiheuttamat ongelmat ja kannan koon kasvu ovat kyllä esillä erilaisissa yhteyksissä vähän väliä.”

Valkoposkihanhiongelman ratkaiseminen on vaikea pala ministeriöille. Ei suojametsästyksestä ensimmäistä kertaa puhuta, ja jopa ympäristöministeriössä on ollut esillä lajin siirtäminen metsästettävien lajien joukkoon. Mitään konkreettista ei vain ole tapahtunut.

Leppä antoi painetta ympäristöministeriöön suuntaan ja totesi, että valkoposkihanhi kuuluu lajina ympäristöministeriön hallinnonalaan. ”Valkoposkihanhi on siirrettävä metsästettävien lajien listaan.”

Leppä myös esitti, että ministeriöiden on perustettava ”nyrkki”, joka etsii tosissaan ratkaisua valkoposkihanhien aiheuttamiin ongelmiin, eikä tässä työryhmässä pidä tyytyä vain luettelemaan ongelmia.

”Viljelijöillä on oltava keinoja puolustaa elinkeinoaan, ja hallinnon tehtävänä on suojella elinkeinon harjoittamista.”

Ministereille viljelijöiden terveisiä olivat kertomassa muun muassa Pekka Partanen, Mika Timonen ja Antti Timonen. Kaikki moittivat Mikkosta rohkeuden puutteesta. "Hän menee EU:n selän taakse asiassa, joka voitaisiin ratkaista Suomessa", he totesivat.

Mikkonen kertoi tiistaina, että ympäristöministeriössä ja ely-keskuksessa on varauduttu maksamaan korvaukset valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista mahdollisimman nopeasti. Tämä on poikkeusjärjestely, josta Mikkonen kertoi tiistaina.

”Ely-keskuksilla ja kuntien maatalousviranomaisilla on valmius nopeuttaa korvaushakemusten käsittelyä ja korvausten maksatusta. Jo tulevan kesän aikana, ja rahat tulevat riittämään”, ympäristöministeri lupasi.

Tämä tieto ei kirvoittanut kiteeläisistä viljelijöistä riemunkiljahduksia. "Korvaushakemusten käsittely on jo nyt ollut nopeaa, toki on positiivista, jos maksatusta nopeutetaan. Olipa käsittely ja maksatus nopeaa tai hidasta, ei se ratkaise ongelmaa, totesi Antti Timonen.

Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta lakia rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä. Tästä on tarkoitus saada hallituksen esitys syysistuntokaudella.

Lue lisää

Tuulivoima­intoilu ei perustu tietoon

Kansalaisaloite oli kova suoritus

Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseksi ylitti 50 000 allekirjoituksen rajapyykin tänään

Ministeriön päivitettävä valkoposkihanhistrategia