Lukijalta: Kun vaimoni kuoli nopeasti etenevään syöpään, sain kokea, millainen on maataloustuottajan oikeusturva - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Lukijalta: Kun vaimoni kuoli nopeasti etenevään syöpään, sain kokea, millainen on maataloustuottajan oikeusturva

"Kysyn vielä näin muutaman vuoden jälkeenkin, mikä tässä on järkevää."
Sanne Katainen
"Navettarakennuksen lämmitys perustui eläinten tuottamaan lämpöön."

Vaimoni kuoli nopeasti edenneeseen syöpään tammikuussa 2016. Jäin yksin hoitamaan maatilaamme ja jaksoin syyskuulle asti. Sitten tuli raja vastaan.

Kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen hyväksyi ”ylivoimaista estettä ja poikkeuksellisia olosuhteita” koskevan pyynnön samaisen vuoden huhtikuussa liittyen useisiin eri tukiin, joista yksi oli eläinten hyvinvointituki. Päätöksessään se kuitenkin totesi Mavista saadun kannan, jonka mukaan kuolemaa ei voida enää myöhemmässä vaiheessa soveltaa, vaan eläimet tulisi laittaa heti pois.

Kuten varmasti moni maanviljelijä on nahoissaan tuntenut, niin lain mukaan eläinten hyvinvointikorvausta voidaan alentaa tai korvaus jättää maksamatta, jos sopimuksen ehtoja ei voi noudattaa.

Tapauksessani tämä tarkoittaa, että minun olisi pitänyt laittaa eläimet pois heti vaimoni kuoleman jälkeen tai sinnitellä yksin lypsykarjan kanssa vuoden loppuun asti. Syyskuu ei heille sopinut. Asiaa puitiin Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ja hallinto-oikeuden kanssa pari vuotta.

Kysyn vielä näin muutaman vuoden jälkeenkin, mikä tässä on järkevää. Navettarakennuksen lämmitys perustui eläinten tuottamaan lämpöön ja mikäli olisin laittanut eläimet pois tammikuussa, olisi sitä seurannut navettarakennuksen jäätyminen aiheuttanut merkittäviä pakkasvaurioita. Käyttämättä olisivat jääneet myös edellisenä vuonna korjattu sato sekä tuleva laidunkausi, mistä olisi tullut lisätappioita.

Ely-keskus itsekin toteaa hallinto-oikeudelle osoitetussa lausunnossaan, ettei EU:n tai kansallisesta lainsäädännöstä ilmene, kuinka kauan ylivoimaisen esteen tapahtumahetkestä tuen saaja voi vedota siihen. Mavilla ja ely-keskuksella tämä määrittelyn valta näyttää olevan.

Hyvin korkealle en voi myöskään arvostaa oman edunvalvontajärjestöni (MTK) neuvontatyötä. Otin yhteyttä kolme kertaa kysyäkseni neuvoja, miten asiassa voisi edetä.

Kertaakaan jättämääni soittopyyntöön ei vastattu, koska henkilö oli joko lomalla tai ruokatunnilla. Lieneekö henkilö palannut vieläkään lomalta tai ruokatunnilta.

Aulis Tiainen

Kitee

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

EU-parlamentti tyytymätön eläinkuljetusten valvontaan, perustaa oman tutkintavaliokunnan – "Säädöksiä ei noudateta kunnolla"

SEY: Eläinten hyvinvoinnin parantamiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja ja lisää resursseja – Lemmikkejä hankitaan harkitsematta ja vähin tiedoin

Missä on maanviljelijän oikeusturva?

Viljelijäkin voi pysähtyä