Maatalous

Tutkija Iltalehdessä: Lihantuotanto toimii virushautomona

Tartuntataudit voisivat vähentyä, jos ihmiset söisivät vähemmän lihaa.
Johannes Tervo
Virukset pääsevät leviämään, kun eläimet ja ihmiset ovat liian tiiviisti tekemisissä keskenään. Kuva MT:n arkistosta.

Uhkaavien tartuntatautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta arvioi Iltalehdessä, että maailmassa olisi vähemmän tartuntatauteja, jos ihmiset söisivät vähemmän lihaa.

Näin siksi, että suurin osa ihmisten uusista tartuntataudeista on zoonooseja eli peräisin eläimistä, joita virukset käyttävät myös väli-isäntinä.

Sirosen mukaan eläinten tehotuotanto toimii "virushautomona", kun suuret määrät eläimiä elävät keinotekoisesti tiiviisti yhdessä ja ihmisten läheisyydessä.

Lihantuotanto on noussut viime päivinä otsikoihin koronaviruslinkona myös siksi, että teurastamojen työntekijät ovat sairastuneet koronavirukseen. Tartuntoja on raportoitu myös turkistarhoilla.

Saksassa yhdellä teurastamolla yli 1 500 työntekijää on saanut tartunnan.

Syynä pidetään pääosin siirtolaistyöläisillä pyörivän lihateollisuuden huonoja ja ahtaita työ- ja asuinoloja.

Koronaviruksen arvioidaan olevan peräisin Kiinan toreilla myydyistä lepakoista. Niistä lähtöisin ovat myös aiemmat Mers- ja Sars-epidemiat.

Sironen pitää todennäköisenä, että koronassa väli-isäntänä on ollut myös jokin tuotantoeläin. Myös influenssavirukset leviävät linnuissa ja sioissa.

Lue Iltalehden juttu tästä.

Lue lisää

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt edelleen: "Palvelualan suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti kuten koko elinkeinoelämänkin"

Venäjän duuman jäsenistä 38 on tällä hetkellä sairaalahoidossa – koronatartunnoissa uusi ennätys, metromatkustajilta mitataan kuume

Luonnon köyhtymisen ja koronan yhteys tunnustettiin EU:n ministerikokouksessa – luvassa tehokkaampia keinoja suojella monimuotoisuutta

Keskustan kerrottava, mikä on puolueen rooli