Tukes myönsi poikkeusluvan porkkanakemppien torjunta-aineelle – sallittu jäämien enimmäismäärä nousee kymmenkertaiseksi - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Tukes myönsi poikkeusluvan porkkanakemppien torjunta-aineelle – sallittu jäämien enimmäismäärä nousee kymmenkertaiseksi

Toistaiseksi Teppekillä käsiteltyjä porkkanoita ei saa viedä Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuluttajille jäämät eivät aiheuta riskiä.
Kimmo Haimi
Porkkanaa voi syödä turvallisin mielin, vaikka kasvusto olisi käsitelty Teppek-valmisteella, Tukes korostaa. Kuvituskuva.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt Teppeki-nimiselle kasvinsuojeluaineelle porkkanakempin torjuntaan hätätilanteissa. Poikkeuslupa on voimassa 10.9. asti ja se koskee torjuntaa vain porkkanalla.

Syynä poikkeuslupaan on se, että vaihtoehtoisia kasvinsuojeluaineita porkkanakempin torjumiseen ei ole saatavilla.

Teppekin tehoaineena on flonikamidi. EU on asettanut flonikamidin jäämille porkkanassa enimmäismääräksi 0,03 milligrammaa kilossa.

Tukesin mukaan on mahdollista, että sallittu enimmäismäärä ylittyy hätäluvan mukaisella käytöllä. Siksi kotimainen, Suomessa myytävä porkkana voi toistaiseksi sisältää flonikamidin jäämiä enintään 0,3 milligrammaa kilossa.

Ulkomaille EU:n salliman enimmäismäärän ylittäviä eriä ei saa viedä ennen kuin vastaava jäämien enimmäismäärä on saatettu voimaan EU:ssa, Tukesin tiedotteessa todetaan. EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan mukaan flonikamidijäämien suurin enimmäismäärä voidaan EU:ssa turvallisesti nostaa 0,3 milligrammaan kilossa, mutta päätös sen sallimisesta on viivästynyt.

Lue lisää

Tukes varoittaa: Älä tilaa hyttyskarkottimeen myrkkytyynyjä ulkomailta

MMM esittää 384 karhun enimmäiskiintiötä syksyn jahtiin – ministeriön mukaan kasvava karhukanta mahdollistaa ennätyksellisen suuren kiintiön

Ruiskuttajan huolehdittava, ettei kasvinsuojeluaineita kulkeudu naapurin pihaan, puutarhaan tai kaivoon – myös pölyttäjät otettava huomioon

Tukes määräsi perniöläisen ratsutilan lopettamaan ratsastustuntien ja ratsastusleirien pitämisen toistaiseksi – palvelu todettu asiakkaille vaaralliseksi