Kotieläintilallisten kokemaa uhkailua tutkitaan Ruotsissa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Kotieläintilallisten kokemaa uhkailua tutkitaan Ruotsissa

Tutkimuksessa selvitetään, miten uhkailu, kritiikki ja pahimmillaan tiloihin kohdistuneet rikokset vaikuttavat tilan talouteen sekä yrittäjien terveyteen ja hyvinvointiin.
Jaana Kankaanpää
Osa kotieläintilallisista on kokenut uhkailua. Kuvituskuva.

Tutkijat selvittävät, millaista uhkailua ruotsalaiset eläintilalliset ovat kokeneet. Suurta tutkimusta varten kysytään kokemuksia yli 10 000 ruotsalaiselta kotieläinten omistajalta.

Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten uhkailu, kotieläintuotannon kritiikki ja pahimmillaan tiloihin kohdistuneet rikokset vaikuttavat ruotsalaiseen kotieläintuotantoon, esimerkiksi tilan talouteen sekä yrittäjien terveyteen ja hyvinvointiin.

Asiasta uutisoi ruotsalainen maatalousmedia Jordbruksaktuellt.

Kyselyllä selvitetään, millaisiin uhkaaviin tilanteisiin tilat ovat joutuneet, miten tiloihin kohdistuvia rikoksia on ehkäisty ja miten poliisi sekä valvontaviranomaiset ovat toimineet uhkatilanteissa.

Samalla tutkitaan, millaista tukea yrittäjät ovat saaneet selvitäkseen uhista.

Kysymyksissä korostetaan tilatason lisäksi yksittäisiä yrittäjiä. Siksi osallistujilta kysytään, miten uhkailu on vaikuttanut ihmissuhteisiin ja perhe-elämään.

Myös kritiikkiin, esimerkiksi eläinaktivismiin, liittyviä huolia kartoitetaan.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten maatiloja kannattaisi tukea, jotta ruotsalaiset tilat olisivat turvassa ja voisivat keskittyä kestävään kotieläintuotantoon.

Tutkimuksen tekevät Kuninkaallinen teknillinen yliopisto ja Ruotsin maatalousyliopisto SLU yhdessä Ruotsin valtakunnallisen maataloustuottajien liitto LRF:n kanssa.

Lue lisää:

Somehäirintä sai tilallisen asentamaan valvontakamerat ja nuoret ahdistumaan: "Osa oppilaista ei enää uskalla tunnustaa, että he ovat maatilalta"

Lue lisää

Copa-Cogecan kysely: Maatalouteen kohdistuva kritiikki yleistynyt, vaikuttaa viljelijöiden motivaatioon

THL selvitti: Suomalaisten kontaktit romahtivat huhtikuussa 75 prosenttia normaalitilanteeseen verrattuna

Ylen teettämä tutkimus: Koronavirus huolestuttaa eniten viljelijöitä ja yrittäjiä

Ammattilaisia riitettävä kotieläintuottajien avuksi myös tulevaisuudessa – "Lomittajien saanti koko maassa on turvattava”