Kesälahtelaiset mansikat lähtevät yhdeksältä illalla kohti pääkaupunkiseutua ja ovat perillä aamuyöstä – pääsato ei ole vielä kypsä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kesälahtelaiset mansikat lähtevät yhdeksältä illalla kohti pääkaupunkiseutua ja ovat perillä aamuyöstä – pääsato ei ole vielä kypsä

Mansikanviljelijä tavoittelee tasaista marjasatoa kesäkuun puolesta välistä syyskuulle laajalla lajikevalinnalla.
Lari Lievonen
"Omat vanhempani aloittivat mansikanviljelyn vuonna 1977. Silloin marjat vain peiteltiin pellon laitaan ja haettiin myöhemmin pakettiauton kyytiin myyntiä varten", kertoo Kiteen Kesälahdella mansikoita viljelevä Markus Mutikainen kylmäkontissa.

Mansikan ja kesälomalaisen toiveet sään suhteen eivät ole välttämättä aivan yhteneväiset. Pitkä hellejakso on mansikalle selviytymiskamppailu.

Mansikan kypsymisen kannalta ihanteellisinta olisi, jos lämpöä olisi korkeintaan 20 astetta, taivaalla pilvipouta ja sateet tulisivat yösateina, luetteli Marjatalo M. Mutikaisen yrittäjä ja Kiteen Kesälahdella mansikkaa viljelevä Markus Mutikainen maanantaina.

"Meillä on viljelyssä 25 hehtaaria mansikkaa ja koko pinta-ala on tihkukastelussa. Vesi ei ole rajoittava tekijä."

Tiistaina vettä tulee ennusteen mukaan taivaan täydeltä. Kovalla sateella marjaa ei voi kerätä, sillä sade rikkoo marjan pinnan.

Korona varjosti marjanviljelijöiden kevättä ja muutti monen viljelysuunnitelmia. Mutikaisen tilalla esimerkiksi istutustyöt aloitettiin jo toukokuun alussa, kun normaalisti samat työt tehtäisiin toukokuun lopulla.

Työntekijöitä tilalle on saatu juuri se määrä, mitä on tarvittu, eli noin 70–80 henkeä. Kaikki ovat tulleet Ukrainasta.

Viljelyssä olevat lajikkeet ovat honeoye, malviina, faith, polka ja faith. Tavoitteena on, että marjaa tulisi tasaisesti kesäkuun puolesta välistä aina syyskuulle asti, kertoo Mutikainen.

Hän arvioi, että pääsato kypsyy viikon–kahden kuluessa. Kaikki marjat kypsyvät avomaalla, kausihuoneita tai -tunneleita ei ole.

"Tasaisuus marjantuotannossa on etu työntekijöille, joille on tarjolla tasaisesti töitä. Tasaisuus helpottaa myös työvoiman tarpeen arviointia."

Mansikkapelloilla on jo täysi tohina. Tyypillisesti poiminta aloitetaan viideltä aamulla. Ensimmäiset kuorma-autot tulevat hakemaan mansikkaa myyntiin lähialueen myyntipisteisiin ja marketteihin suoraan pellon laidalta. Iltapäivällä lähtee toinen kuorma.

Mutikaisen kesälahtelaisten mansikoiden päämarkkina-alue on pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun tukkuun marjat lähtevät yhdeksältä illalla ja ovat perillä aamuyöllä.

Määrällisesti eniten mansikkaa Marjatalo M. Mutikainen myy viiden kilon laatikoissa, mutta esimerkiksi marketteihin mansikoita lähtee vain rasioissa.

Tällä kaudella kokeilussa on laatikko, johon mahtuu neljä 1,5 kilon laatikkoa kerralla, esittelee Mutikainen.

Lue lisää kasvukauden kuulumisia:

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"

Mustaherukoille on taas kysyntää syömämarjoina – Reko-rinki on ollut toimiva myyntikanava pienelle marjanviljelijälle

Lari Lievonen
Lue lisää

Loimaan pelloilla kirjavaa kasvustoa – heinäkuun sade sai alkukesän juroneen kevätviljan pensomaan ja antoi rikkakasveille virtaa

Sateet verottivat mansikkasatoa kaksi miljoonaa kiloa – herukoita tulossa hyvin

Nurminata avasi puintikauden – loimaalainen Teemu Perho sai 60 hehtaarin urakan valmiiksi juuri sateen alta

Vadelmat kypsyvät viikonvaihteessa, mansikan pääsatokausi kohta ohi