Antibioottijäämä maidossa voi johtaa ikäviin seurauksiin – pahimmillaan joudutaan hävittämään kerralla 100 000–200 000 litraa maitoa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Antibioottijäämä maidossa voi johtaa ikäviin seurauksiin – pahimmillaan joudutaan hävittämään kerralla 100 000–200 000 litraa maitoa

Tilalle, jolla antibioottivahinko tapahtui, määrätään keskimäärin 5 000–7 000 euron sanktio ja maidon hinnan laatupidätys, kertoo Hanna Laitinen Valiolta.
Markku Vuorikari, Jaana Kankaanpää
Jos antibioottimaitoa päätyy maitoautoon, joudutaan maitoa hävittämään 4 000–20 000 litraa. Kuvituskuva.

Maitotiloilla tapahtuneiden antibioottivahinkojen määrä yli kaksinkertaistui viime vuonna. Viime vuonna rekisteröitiin 36 vahinkoa.

Jos antibioottimaitoa päätyy maitoautoon tai meijerille, maitoa joudutaan hävittämään.

"Sitä ei voi käyttää elintarvikkeeksi eikä rehuksi, joten se lähtee hävitettäväksi bioenergialaitokseen ja siitä tulee biokaasua", Valion alkutuotannon kehityspäällikkö Hanna Laitinen kertoo.

Laitisen mukaan antibioottijäämän vuoksi voi pilaantua kerralla pahimmillaan jopa 100 000–200 000 litraa maitoa.

Näin käy, jos maidossa oleva jäämä todetaan vasta, kun maito on jo meijerin siilossa.

Maito voi päätyä siiloon, jos antibioottijäämiä ei todeta tilalla eikä maitoauton maidosta ennen purkua tehtävässä pikatestissä. Jäämä huomataan silloin vasta ennen maidon käyttöä tehtävässä testissä, Laitinen kertoo.

Laitisen mukaan Valiolla joudutaan hävittämään kokonainen siilollinen maitoa muutamia kertoja vuodessa.

Jos maitoauton pikatesti näyttää positiivista, maitoa ei siirretä meijeriin ja sitä joudutaan hävittämään kerralla vähemmän.

"Silloin puhutaan noin 4 000–5 000 litrasta, jos tilan maito on vain yhdessä maitoauton säiliössä. Jos maito on sekoittunut peräkärryn kaikkiin säiliöihin, puhutaan jopa 20 000 litrasta", Laitinen kuvailee.

Maitoautojen säiliöllisiä joudutaan hävittämään Valiolla noin 30–40 kertaa vuodessa.

Heta-Linnea Kovanen

Antibioottimaidon päätyminen maitoautoon tai meijeriin johtaa Valiolla siihen, että maidon lähde selvitetään ja tilalliselle tulee sanktio. Kaikkien tilojen maidosta otetaan joka keräilykerralla maitonäyte, joten jäljitys onnistuu, Laitinen kertoo.

"Sanktio on rajattu autossa pilalle menneeseen maitoon. Emme pysty velkomaan siilovahinkoa, koska se olisi liian iso summa", Laitinen kuvailee.

Keskimäärin tilalle koituva sanktio on Laitisen mukaan 5 000–7 000 euroa.

Sanktio kattaa maidon arvon sekä maidon keräilystä ja hävittämisestä koituvat kustannukset. Sakon lisäksi tilalle tehdään maidon hinnasta laatupidätys.

"Laatuluokka putoaa ykköseen eli koko kuukauden jokaiselta litralta tulee muutaman sentin pudotus tilan tuottajahintaan", Laitinen kertoo.

Laitinen toivoo, että tilalliset olisivat tarkkoja, jotta antibioottivahingoilta vältyttäisiin.

"Tilojen pitäisi todeta antibioottimaito aina lehmätasolla ja varmistaa, ettei sitä vahingossa lypsettäisi tilasäiliöön. Sen lisäksi suositellaan, että myös tilasäiliömaito testataan ennen maidon keräilyä, jos tilalla on hoidettavia tai varoaikaisia lehmiä", Laitinen muistuttaa.

Lue lisää:

Maitotilojen antibioottivahingot lisääntyneet – kuluttajalle ei vaaraa, mutta tuottajalle ikävä tilanne

Suomi on eläinantibioottien käytössä EU:n priimuksia, mutta maailmanlaajuista vertailua ei ole

Antibioottia sisältävää maitoa ei saa lähteä tilalta – yleensä linja pitää, mutta viime vuonna tapahtui joitakin vahinkoja

Lue lisää

Valion tuottajahinnoittelun uudistus on poikinut osuuskuntiin paljon yhteydenottoja

Osuuskuntien hallitukset päättävät valiolaisten tilojen sopimusmäärät ja tuottajahinnat – määrät jo tiedossa, hinnat ratkeavat syksyllä

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Iltalehti: Valio muuttaa pakkauksiaan, muun muassa fetsipäinen mies saa lähteä jukurttipurkin kyljestä