Kuutti hukkui muikkuverkkoon – alkukesän verkkokalastusrajoitusta halutaan pidentää - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kuutti hukkui muikkuverkkoon – alkukesän verkkokalastusrajoitusta halutaan pidentää

Saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Kannan koko on noin neljäsataa yksilöä.
MERVI KUNNASRANTA
Kuutteja on viimevuosina syntynyt noin 80 vuotta kohden. Kehnot talvet ja verkot ovat niiden suurin uhka.

Kuluvana kesänä on toistaiseksi todettu yksi saimaannorppakuutin kuolemantapaus. Naaraskuutti löytyi tiheään muikkuverkkoon hukkuneena heinäkuun lopulla.

Asiasta tiedottavan Metsähallituksen mukaan saimaannorppakuolemista saadaan tilastoitua noin kolmannes. Tämänkesäinenkin kuolleisuus lienee siis yhtä suurempi.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan muikkuverkkoon hukkunut saimaannorppakuutti osoittaa hyvin, että tiheäkin verkko on kuutille vaarallinen. "Aikuinen norppa saa yleensä revittyä itsensä irti verkoista, mutta kuutti ei siihen pysty," Luukkonen toteaa.

Kuuttien suojelemiseksi verkkokalastus on kiellettyä norppien keskeisillä elinalueilla huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun. Kielto ei koske solmuväliltään alle 22 millimetrin muikkuverkkoja.

Metsähallitus kertoo verkkosivuillaan nykyisten kalastusrajoitusten jatkuvan alueella ensi kevääseen. Tulevia toimia suunnittelemaan on perustettu työryhmä yhdessä paikallistoimijoiden kanssa.

Luukkonen sanoo WWF:n kannan olevan, että verkkopyyntikieltoa tulisi jatkaa nykyisestä heinäkuun loppuun saakka. Kiellon tulisi myös koskea kaikkia verkkotyyppejä.

"Varsinkin näin kehnon talven jälkeen eloonjääneet kuutit ovat heinäkuussa vielä niin pieniä ja heikkoja etteivät verkkoon sotkeutuessaan pääse irti," Luukkonen kertoo. "WWF:ssä näemme muikkuverkkojakin koskevan verkkokalastuskiellon heinäkuun loppuun jatkamisen vähentävän norppakuolemia merkittävästi".

Myös viranomaiset suosittelevat välttämään heinäkuista verkkopyyntiä. Luukkosen mukaan ongelmapyydyksiä käyttävät lähinnä alueelle muualta tulevat mökkiläiset, joiden tietoisuus norppatilanteesta ei ole riittävä.

"Paikalliset huomioivat norpat lähtökohtaisesti hyvin," Luukkonen kehuu. Kesäisen muikunhimon iskiessä hän suosittelee verkkopyynnin sijaan tukemaan paikallista kalastajaa, ja ostamaan norppaturvallisesti rysällä pyydettyä muikkua.

Lue lisää

WWF:n ohjelmapäällikkö vetoaa suomalaistutkimukseen: Puu ei ole välttämättä ilmastoystävällisempi kuin muut rakennusmateriaalit

WWF: Metsäpalojen määrä lisääntyy entisestään tänä vuonna, jos mitään ei tehdä

WWF: Ansalangat uhkaavat jo sukupuuton partaalla olevia tiikereitä Kaakkois-Aasiassa

Itävallan metsänomistajille FSC-sertifiointi ei kelpaa, vaikka monessa Euroopan maassa se purjehtii myötätuulessa – "Olemme tiukasti FSC:tä vastaan"