Järjestäytyneet liigat ryöväävät maatiloilta koneita ja eläimiä Isossa-Britanniassa – hintalappu liki 60 miljoonaa euroa vuodessa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Järjestäytyneet liigat ryöväävät maatiloilta koneita ja eläimiä Isossa-Britanniassa – hintalappu liki 60 miljoonaa euroa vuodessa

Rikollisia kiinnostavat eniten traktorit, mönkijät ja kotieläimet, erityisesti lampaat. Taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta.
Jaana Kankaanpää
Vuonna 2019 Isossa-Britanniassa varastettiin yli 10 miljoonan euron arvosta traktoreita. Arkistokuva.

Maatiloilta varastettujen koneiden ja karjan arvo on kasvanut Isossa-Britaniassa viime vuosina. Tiloilta varastetaan pääasiassa traktoreita, mutta myös paljon eläimiä, mönkijöitä ja autoja. Taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Maassa varastettiin vuonna 2019 yli 54 miljoonan punnan eli liki 60 miljoonan euron arvosta maatilojen omaisuutta, ja varkauksien arvo on noussut kymmeneksen vuodesta 2018.

Summa on suurin kahdeksaan vuoteen, arvioi isobritannialainen maatalousvakuutusyhtiö NFU Mutual.

Eniten rikollisia kiinnostavat traktorit. Niitä varastettiin Isossa-Britanniassa vuonna 2019 noin 10,3 miljoonan euron arvosta. Summa oli noin neljänneksen suurempi kuin vuotta aiemmin.

Myös muut koneet ja eläimet ovat olleet varkaiden tähtäimessä. Mönkijöitä, ja kotieläimiä varastettiin kumpiakin noin 3 miljoonan euron arvosta vuonna 2019.

NFU Mutual arvioi, että suurin osa varastetuista eläimistä on lampaita, joita varastetaan kerralla suuria määriä. Varastettujen eläinten liha teurastetaan NFU Mutualin mukaan laillisten teurastamoiden ulkopuolella, ja liha päätyy markkinoille laittomasti.

Autoista rikollisia kiinnostaa eniten Land Roverin Defender -malli, jota varastettiin Isossa-Britanniassa vuonna 2019 jopa 2,4 miljoonan euron arvosta.

Erityisen kalliiksi varkaudet tulivat Skotlannissa, jossa varkauksien arvo nousi 44 prosentilla vuosien 2018 ja 2019 välillä.

Pohjois-Irlannissa varastetun maatilaomaisuuden arvo suureni lähes viidenneksellä verrattuna edellisvuoteen, mikä on enemmän kuin massa keskimäärin.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä BBC.

Lue lisää:

Rekan perävaunullinen sianlihaa lähti varkaiden matkaan Tanskassa

Erikoinen varkaus: 220 lammasta vietiin brittiläiseltä tilalta

Australiassa tutkitaan yli tuhannen lampaan katoamista

Lue lisää

Mitä puimurin tai traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä? Poliisitarkastaja kertoo

"Mitä tarkoittaa, kun traktori tai puimuri näyttää suuntavilkkua vasemmalle?" arvuuttelee Kati Partanen Twitterissä

Hydrauliset sivurajoittimet lisäävät tarkkuutta, turvallisuutta ja työmukavuutta
Mainostaja: Piippo Hydraulic

Mökkimurrot ovat kasvaneet hurjasti korona-aikana, kun taas perheväkivalta on jäänyt pimentoon – "Koronatarkastajiksi esittäytyneet henkilöt tunkeutuivat vanhusten asuntoihin"