Maatalous

Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat

Vuoroin kylmä, kuiva ja sateinen kasvukausi näkyy viljapelloilla. Eteläisimmässä Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla kasvustojen kehitys on noin viikon jäljessä tavanomaisesta, muualla kasvustot ovat kehittyneet normaalisti.
Jaana Kankaanpää
Tältä näytti ruispellolla Nummelassa 7. päivä elokuuta.

Puimurit starttasivat pelloille jo heinäkuun puolivälissä. Laareissa alkaa olla nurmisiementä, kuminaa ja syysöljykasveja. Nyt on päästy korjaamaan sekä syys- että kevätviljoja.

Kasvista ja maakunnasta riippuen satojen määrissä ja laadussa näyttää olevan suuria vaihteluita.

Poutaa tarvitaan, jotta peltojen kasvustot ehtivät tuleentua ajoissa sadon laatu saadaan turvattua, todetaan ProAgrian kasvukausikatsauksessa. Suurin osa kevätviljoista valmistuu puintikuntoon vasta syyskuun puolella.

Kevätviljojen puinnit käynnistyivät viime viikolla ensimmäisillä Satakunnan ja Kymenlaakson aikaisilla ohrilla. Aikaisten kaurojen puinti alkaa viikon kuluessa ensimmäisillä tiloilla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kevätvehnän korjuun odotetaan alkavan kahden viikon kuluessa Etelä-Suomessa.

Kevätviljojen satonäkymät ovat vaihtelevia kylvöjen onnistumisesta ja sateiden paikallisuudesta johtuen. Eniten vaihtelua on ohralla.

Rukiinkorjuuseen päästiin Etelä-Suomessa viime viikolla ja tällä viikolla alkaa vauhti olla päällä maan keskiosia myöten. Sama meininki on syysvehnäpelloilla; ensimmäiset kasvustot on puitu Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Kaakkois-Suomessa.

ProAgrian asiantuntijat arvioivat ruis- ja syysvehnäsadon olevan määrältään ja laadultaan tyydyttävä tai hyvä suuressa osassa maata. Osassa maakuntia ruiskasvustoja on runsaasti laossa.

Syysöljykasvien puinnit käynnistyivät ensimmäisenä Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Kymenlaaksossa parisen viikkoa sitten. Niiden sato ennakoidaan määrältään ja laadultaan tavanomaiseksi, paikoin jopa hyväksi.

Kevätrapsin puintien arvioidaan alkavan viikkoa myöhemmin kuin kevätrypsin. Sadosta odotetaan korkeintaan välttävää.

Rypsi- ja rapsisato arvioidaan huonoksi tai välttäväksi.

Härkäpavun korjuu alkaa näillä näkymin ensimmäisillä tiloilla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla elokuun loppupuolella. Todennäköisesti useimmilla tiloilla pelloille lähdetään vasta syyskuun toisella viikolla. Härkäpavun satonäkymät vaihtelevat heikosta tyydyttävään.

Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa heinäkuun sateet tukahduttivat ja tuleennuttivat hernettä ennenaikaisesti. Näillä pelloilla korjuu on jo pitänyt aloittaa.

Pakkotuleentuneissa kasvustoissa hernesadon arvioidaan jäävän jopa 80 prosenttiin normaalista. Muualla herneen puinnit alkanevat elokuun lopulla tai syyskuun alussa. Sadosta odotetaan sekä laatua että kiloja kohtuullisesti.

Kuminasato jää määrältään ja laadultaan keskimääräiseksi.

Lue lisää

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot

Ei kai speltistä tai kuminasta mitään bisnestä saa? Tässä kolme yritystä, jotka tekivät marginaalikasveista hittituotteita

Vaikka ruissato jäi niukahkoksi, varastot takaavat, että leipureille riittää kotimaista ruista

Huoltofirman vetäjät huolissaan puimurikannasta: "Jotain tilanteelle olisi tehtävä, muuten viljat jäävät tulevaisuudessa puimatta"