Koronavirusta löydettiin pakastekanasta Kiinassa – liha oli brasilialaista - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Koronavirusta löydettiin pakastekanasta Kiinassa – liha oli brasilialaista

WHO ja FAO kertovat, että viruksen tarttuminen ihmiseen elintarvikkeiden kautta olisi hyvin epätodennäköistä.
Pixabay
Kiinassa löydettiin koronavirustartunta pakastetuista kanansiivistä. Kuvituskuva.

Etelä-Kiinan Shenzenissä on löydetty covid-19-virusta pakastetuista kanansiivistä, uutisoivat CNN ja Reuters. Kiinan viranomaisten mukaan tartunnan saanut erä on peräisin Brasiliasta maan kolmanneksi suurimman siipikarja- ja sianlihan jalostajan Auroran tehtaalta.

Tartunta löytyi viime keskiviikkona tuontielintarvikkeiden rutiinitestissä, eikä tartunnan saanut kana ehtinyt markkinoille. Kiinan viranomaiset ovat lähes varmoja, että covid-19-virus on tarttunut kanaan pakkausvaihteessa.

Brasilialaisia lihantuottajia edustava järjestö kommentoi Reutersille, että tartunnanlähdettä on hyvin vaikea jäljittää tarkasti, mutta ei kuitenkaan kiistä tartuntaa.

Kiinassa todettiin viime viikolla myös toinen koronatartunta elintarvikkeessa. Tiistaina löydettiin covid-19-virusta pakastetun ecuadorilaisen katkarapupakkauksen pinnalta Itä-Kiinan Anhuissa. Kiinassa on löydetty koronavirusta pakastepakkausten pinnoilta jo seitsemän kertaa heinäkuun alun jälkeen. Kaikki pakkaukset ovat sisältäneet mereneläviä.

CNN uutisoi, että Kiinassa on herännyt laajaa huolestuneisuutta tuontielintarvikkeiden, etenkin lihan ja merenelävien, turvallisuudesta. Maailman terveysjärjestö WHO kuitenkin muistuttaa, että covid-19-viruksen tarttuminen elintarvikkeesta ihmiseen olisi hyvin epätodennäköistä.

"Ei ole olemassa näyttöä siitä, että hengitystiesairauksia aiheuttavat virukset olisivat tarttuneet ihmiseen elintarvikkeiden tai elintarvikepakkausten välityksellä. Koronavirukset eivät lisäänny ruuassa, ne tarvitsevat isännäkseen ihmisen tai eläimen", kerrotaan WHO:n julkaisemassa tiedotteessa.

Myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO raportoi heinäkuussa, että covid-19 ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä tartu ihmiseen lihaa tai ruhon osia käsiteltäessä tai niitä elintarvikkeiksi käytettäessä. Etenkin siipikarjan- ja sianliha on saanut FAO:lta "vapauttavan tuomion". Virus eivät pysy tartuttavana myöskään elintarvikepakkausten pinnoilla.

CNN:n uutinen: Chicken wings test positive for Covid-19 in China, but there's no evidence of food transmission, experts say

Reutersin uutinen: Chinese cities find coronavirus in frozen food imports, WHO downplays infection risk

Lue lisää:

FAO: Tutkimukset osoittavat, että korona ei leviä lihaa sisältävissä elintarvikkeissa

Lue lisää

Amerikkalaisen lääkejätin mahdollinen koronarokote eteni viimeiseen testivaiheeseen

Suomessa varmistui 93 uutta koronavirustartuntaa

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!