Lehmänmaito on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin vaihtoehtoinen soijasta valmistettu juoma, mikäli lehmien ruokinta perustuu pääasiassa nurmeen.
Tähän tulokseen on tultu tutkimuksessa, joka on julkaistu tieteellisessä the Journal of Applied Animal Nutrition -julkaisussa.
Lehmänmaidon etumatka säilyy, vaikka nurmirehuruokintaa täydennetään soijapohjaisella rehulla: Tutkimusartikkelin mukaan soijakilosta saadaan joko 7,5 litraa soijamaitoa tai nurmirehun ohella käytettynä 85 litraa lehmänmaitoa.
Tutkimuksen tekijät, Nottinghamin yliopiston professori Mike Wilkinson ja Richard Young Sustainable Food Trust -järjestöstä, toteavatkin aiheesta uutisoivan Farmers Weekly -verkkolehden mukaan, että soijapohjaisia maidonkorvikkeita käyttävät auttaisivat ympäristöä siirtymällä käyttämään lehmänmaitoa.
Wilkinson ja Young korostavat, että lehmien ruokinnassa pitää pyrkiä lisäämään paikallisia proteiinilähteitä ja näin vähentää soijan ja palmun käyttöä. Vaihtoehtoina he ehdottavat muun muassa palkokasveja sekä tislaamoiden sivuvirtoja sekä rypsirouhetta.
Suomessa lypsylehmien ruokinnassa ei käytetä soijaa. Sen sijaan lypsylehmien rehut sisältävät palmuöljypohjaisia rasvoja.
Rypsi ei rehuvalmistajien mukaan sovellu yhtä hyvin lypsylehmien ruokintaan. Lantmännen feedin naudanrehujen kehityspäällikkö Merja Holma totesi MT:n haastattelussa 28.1.2020, ettei rypsin rasvahappokoostumus ole yhtä hyvä kuin palmupohjaisten rasvojen.
Palmuöljy taas sisältää täsmälleen samaa C-16-0-rasvahappoa kuin maito.
Juttua muokattu 28.8. klo 16: Otsikkoa, ingressiä ja juttua tarkennettu ja lisätty linkki alkuperäiseen tieteelliseen artikkeliin.
Aiempi otsikko oli Tutkimus: Nurmella ruokitun lehmän maito päihittää ympäristöystävällisyydessä soijajuoman
Ingressiin vaihdettu sanan palmuöljy tilalle palmuöljypohjaista rasvaa
Farmers Weeklyn artikkeli: Cows milk better for the planet than plant-based alternatives
Tutkimusartikkeli: Strategies to reduce reliance on soya bean meal and palm kernel meal in livestock nutrition
Lue myös:
Ranskalaiset torjuvat sinimailasella tuontivalkuaista – olisiko siitä rehuksi myös Suomessa?