Maatalous

Kuiviketurpeen tuotannon kannattamattomuus uhkaa suomalaisen broilerituotannon erinomaista eläintautitilannetta

Kuiviketurve toimii kanoille kylpymateriaalina ja virikkeenä.
Johannes Tervo
Kuiviketurve on lähes korvaamaton raaka-aine suomalaiselle broilerituotannolle.

MTK:n mukaan kuiviketurpeen tuotannon muuttuminen kannattamattomaksi vaarantaa nykyisen terveystilanteen ylläpitämisen suomalaisessa broilerintuotannossa. Jos energiaturpeen nosto loppuu, se vaikeuttaa myös maatalousturpeen saatavuutta.

Kuiviketurve on muun turpeenoston yhteydessä saatava turvejae, jolla on juuri oikeanlaiset ominaisuudet broilerihallien tarpeisiin. Turve on erinomaista kylpymateriaalia linnuille ja toimii myös virikkeenä. Turvetta hyödynnetään laaja-alaisesti myös muussa maataloustuotannossa, kuten kasvihuoneilla, hevostalleilla ja nautaketjussa. Täysin korvaavaa biopohjaista raaka-ainetta ei MTK:n liha-asiantuntija Mari Lukkariniemen mukaan ole olemassa.

Muilla kotieläinsektoreilla käytössä olevat kuivikkeet eivät vastaa ominaisuuksiltaan kuiviketurvetta, eivätkä kaikki turvelaadut sovellu kuivikkeeksi. Kuiviketurpeen käytön loppumisella on myös kielteinen vaikutus kansanterveyteen.

"Jos turvejakeen nosto tulee kannattamattomaksi, joudumme pohtimaan, onnistummeko Suomessa ylläpitämään erinomaista eläintautitilannetta broilerinlihantuotannossa. Salmonellavapaus ja antibiootiton broilerinlihantuotanto on maailmanlaajuisen antibioottiresistenssiuhan voittamisessa ominaisuus, josta ei kannata luopua mistään hinnasta", Lukkariniemi huomauttaa.

Samoilla linjoilla on myös MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala.

"Kotieläintuotannossa yleisesti käytössä olevan kuiviketurpeen imukyky ja happamuus ovat oleellisia ominaisuuksia, joilla on saavutettu suomalaisessa broilerinlihantuotannossa erinomainen eläintautitilanne ja poikkeuksellisen terveet jalkapohjat, mikä on lintujen hyvinvoinnin mittari."

Kuiviketurvetta voidaan hyödyntää myös broilerihallikäytön jälkeen. Tuotantoerän vaihtuessa vanha turvetta voidaan käyttää muun muassa maanparannusaineena ja biologisena lannoitteena muussa maataloustuotannossa.

Lue lisää

EU:n vihreä raha tehokäyttöön

MTK:n metsäjohtaja: "EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa"

"Yhteiskunta epäonnistunut karkeasti ilmastotekojen ostamisessa viljelijöiltä. Tehokkainta olisi palkita suoraan."

Maatalouden ilmastotiekartta unohdettu?