Copan Pesonen: Tšekin ja Belgian kokemukset osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Copan Pesonen: Tšekin ja Belgian kokemukset osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää

Saksalle annetaan kiitosta nopeasta reagoinnista ja tiedotuksesta sikaruton löytymisen jälkeen.
Lari Lievonen
Saksa osoitti kykynsä reagoida ASF:n löytymiseen nopeasti ja päättäväisesti, toteaa Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen.

Saksassa torstaina vahvistunut afrikkalaisen sikaruton löytyminen aiheuttaa huolta eurooppalaiselle sianlihaketjulle. Euroopan tuottajien kattojärjestön Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen rauhoittelee huolestuneita.

"Saksa osoitti kykynsä reagoida ASF:n löytymiseen nopeasti ja päättäväisesti. Lisäksi Brandenburgin alueen sianlihan tuotanto on vähäistä", Pesonen toteaa torstaina illalla julkaistussa tiedotteessa.

Pesosen mukaan Belgian ja Tšekin tasavallan esimerkit osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää viljelijöiden ja viranomaisten yhteistyöllä.

Taudin siirtyminen Puolan puolelta Saksaan ei tullut yllätyksenä, sillä tautitilanne Puolan puolella on vaikeutunut.

Saksan maatalousministeriö kertoi välittömästi käyttöön otettavista tiukoista toimenpiteistä lisätartuntojen estämiseksi sekä kriisiohjelmasta. Viranomaiset reagoivat välittömästi ennalta valmisteluun suunnitelman mukaisesti, tiedotteessa todetaan.

Rajoittamisessa keskitytään villisikoihin ja niiden EU:n laajuiseen kannan hallintaohjelmaan. Samoin viljelijät ovat sitoutuneita ja heidät on koulutettu estämään taudin pääsy sikaloihin.

Copa-Cogecan sianlihatyöryhmän puheenjohtaja Antonio Tavares toivoo EU:n liikekumppaneilta vastuullisuutta. On keskeistä, että Saksan ja EU:n toimet ASF:n hillitsemiseksi tunnustetaan ja luottamus liha-alaan säilyy.

Tuottajien kattojärjestö pitää myönteisenä, että komissio ja jäsenvaltiot ponnistelevat alueellistamisen periaatteiden tunnustamiseksi. Sianliha-ala tarvitsee tukea kriisistä selviämiseen.

Kansalaisille pitää pystyä kertomaan, että tauti on vaarallinen vain villi- ja tuotantosioille, mutta vaaraton ihmisille. Sikaketjun kanssa tekemisissä olevien vastuu korostuu, jotta tautia ei huomaamatta levitetä. Metsästäjillä on iso rooli taudin leviämisen ehkäisemisessä, Copa korostaa.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Maidontuotannon niukentuminen Euroopassa on korottanut hintoja

EU:n tuottajajärjestön Copan puheenjohtajaksi ranskalainen Christiane Lambert

Afrikkalainen sikarutto leviää Saksassa – viisi uutta löydöstä varmistettu ja lisää tutkitaan

Teurastamoille alkoi tulla välittömästi kyselyitä sianlihasta Aasiasta – Saksan ASF-kriisi ohjaa kysyntää muiden maiden lihantoimittajille