Sianlihan hinta laskee dramaattisesti Saksassa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Sianlihan hinta laskee dramaattisesti Saksassa

Lihan vienti on pysähtynyt ASF:n takia jo useisiin EU:n ulkopuolisiin maihin.
Sanne Katainen
Saksan lihaketju on paniikissa ja sianlihan hinnat ovat laskeneet jyrkästi sen jälkeen, kun maasta löytyi afrikkalaista sikaruttoa torstaina.

Sianlihan tuottajahinta kääntyi jyrkkään laskuun Saksassa perjantaina sen jälkeen, kun torstaina varmistui maan ensimmäinen afrikkalaisen sikaruton tapaus. Cottbusin lähellä Puolan rajan tuntumassa löydettiin sikaruttoon kuollut villisika.

Saksalaisen tuottajajärjestön VEZG:n mukaan sianlihan hinta putosi 13,6 prosenttia 1,27 euroon kilolta. Yhtä alhaalla hinta ei ole ollut ainakaan 8 vuoteen.

Etelä-Korea kielsi sianlihan tuonnin Saksasta vain muutama tunti ASF-tiedon julkistamisen jälkeen ja useiden Aasian maiden odotetaan seuraavan esimerkkiä. Vienti Kiinaan ja Japaniin saattaa loppua kokonaan, Saksan lihateollisuusyhdistyksen, VDF:n, edustaja kertoi Agrarheute -lehdelle.

Tällä saattaa olla katastrofaaliset seuraukset Saksan sianlihantuotannolle.

Ruotsissa lihateollisuus on arvioinut, että Saksan tilanne tulee väistämättä vaikuttamaan Ruotsinkin lihaketjuun, atl.nu -verkkosivuilla kerrottiin lauantaina.

Baijerin maatalousministeri Michaela Kaniber pyysi perjantaina avoimessa kirjeessään Saksan maatalousministeriä Julia Klöckneriä esittämään Euroopan komissiolle, että sianlihaa vedetään nopeasti markkinoilta yksityisiin varastoihin.

Kaniber totesi kuitenkin pelkäävänsä, että yksityinen varastointi voi auttaa vain rajoitetusti.

Koronan takia varastot ovat monissa tapauksissa täynnä. Lisäksi on pelättävissä, että viennin tyrehtyminen EU:n ulkopuolelle johtaa vakavaan hintojen laskuun ja vääristymiin markkinoilla, Kaniber toteaa.

Saksan maataloustuottajien (DBV) puheenjohtaja Joachim Rukwied totesi torstaina toivovansa hartaasti, että Kiinan markkina pysyy auki.

Se voisi Rukwiedin mukaan toteutua, jos noudatetaan EU:n alueellistamisen mallia myös unionin ulkopuolisessa viennissä. Lihan vienti olisi kielletty vain osavaltiosta, jonka alueelta on löydetty sikaruttoa.

Rukwied on huolissaan hintojen dramaattisesta laskusta: "Vetoamme kaikkiin elintarvikeketjuun osallistuviin olemaan käyttämättä kriisitilannetta siankasvattajien vahingoksi."

Rukwiedin toive saattaa olla kuitenkin turha. Saksan maatalousministeriö kertoi perjantaina, että kolmansiin maihin vietävän sianlihan eläinlääkäritodistuksissa on erityisehto, jonka mukaan Saksassa ei saa olla sikaruttoa. Vaatimus ei ministeriön mukaan enää täyty.

Agrarheute- lehden juttu löytyy täältä: Markt-Schock: ASP lässt Schweinepreise abstürzen

Sikarutto varmistui: Saksasta löytyi ensimmäinen tautiin kuollut villisika

Atrian Juha Gröhn Saksan ASF-löydöksestä: "Kun sianlihan maailmanlaajuisessa markkinassa on jossain häiriö, se ei ole hyvä kellekään"

Lue lisää

Markkinakatsaus: Maidontuotannon niukentuminen Euroopassa on korottanut hintoja

Afrikkalainen sikarutto leviää Saksassa – viisi uutta löydöstä varmistettu ja lisää tutkitaan

Teurastamoille alkoi tulla välittömästi kyselyitä sianlihasta Aasiasta – Saksan ASF-kriisi ohjaa kysyntää muiden maiden lihantoimittajille

Keskustan kansanedustaja vaatii sianlihantuonnin lopettamista afrikkalaisen sikaruton vaivaamista maista