Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Katso video – näin nousee sokerijuurikas Suomen uusimmalla ja suurimmalla koneella

33 viljelijän yhtiö hankki yli puoli miljoonaa maksaneen Holmerin nostokoneen, joka nostaa tunnissa yli rekkakuorman juurikasta.
Veikko Niittymaa
Vilja kärsi kesän säistä, mutta juurikas on viihtynyt, sanoo Oskari Virtanen Mynämäeltä.

Sokerijuurikkaan satoon pitää olla tyytyväinen, vaikka viime vuoden huippusatoon ei nyt ylletä. Tästäkin pellosta tulee yli 60 tonnia juurikasta hehtaarilta, iloitsee viljelijä Oskari Virtanen Mynämäeltä.

Syksy on ollut ihanteellinen juurikkaalle ja oikeastaan koko kesä, Virtanen miettii ja kiskaisee komean juurikkaan käteensä. Syyskuussa on ollut kuivaa ja juurikasta päästään nostamaan kaikin puolin hyvissä oloissa.

Tuliterä Holmerin järkälemäinen nostokone laukkaa hölkkävauhtia Virtasen juurikaspellolla tiistaina aamupäivällä. Tunnissa saadaan talteen hehtaarin verran, Parin miljoonan kilon juurikasauma odotti jo kuljetusta pellon päisteessä.

Hän on mukana 33 juurikkaanviljelijän Kone-Vakka Oy;ssä, joka hankki tälle vuodelle uuden ajettavan nostokoneen 11 vuoden tauon jälkeen. Tyhjänä 28 tonnia painava kone maksoi 550 000 ilman veroja.

Alkuvaiheessa pidetään hieman taukoa öisin, mutta ei pitkään. Neljän kuljettajan ryhmä pitää koneen liikkeellä ympäri vuorokauden, yhtiön puheenjohtaja Jarmo Mäntyharju kertoo. Mäntyharjun pellolle kone ehtii loppuviikolla.

Korjuukausi starttaa varhain ja hyvissä oloissa, mikä tietää hyvää kautta myös nostokoneelle. Tavoite on nostaa ainakin 400 hehtaaria uudella koneella ja toisella koneella lisää, Mäntyharju toteaa.

Virtanen pitää itseään nuorena juurikkaanviljelijänä. Viljely alkoi vuonna 2013 ja alaa on siitä kasvatettu niin, että tänä vuonna juurikasta kasvaa 55 hehtaaria.

Sokeritehdas käynnistyy torstaina ja kuljetukset tehtaalle ovat alkaneet, kertoo viljelykonsulentti Petri Suvanto Sucrokselta. Vuorokaudessa käsitellään lähes 9 miljoonaa kiloa juurikasta. "Käyntikausi lienee ohi ennen joulukuun puoliväliä, jos havereita ei satu."

Suvanto odottaa keskinkertaista satoa. "Paljon muuta ei tässä vaiheessa voi sanoa. Viime vuoden kaltaista ennätyssatoa ei tule eikä katoa, joten ennustetaan keskinkertaista. Sadon laatua ei vielä tiedetä."

Juurikkaan sopimusala kasvoi tuhannella hehtaarilla 11 500 hehtaariin ja kokonaissato lienee lähellä viime vuotta.

Lue lisää

Katso videolta, miten syysvehnä voi, kun se kylvettiin sokerijuurikkaan sekaan viikko ennen juurikkaan nostamista

Yle uutiset: Perinteinen jurttiralli alkoi – sokerijuurikkaita kulkee maanteillä tonneittain Säkylän sokeritehtaalle

”Juurikkaan viljelyssä oli seitsemän vuoden tauko, kun kyllästyin ruiskuttamiseen" – viljelytekniikan kehitys innosti uudelleen kasvin pariin

Lämmin syyskuu turvaisi sokerijuurikkaan sadon, viljelijä uskoo vahvaan loppukiriin