Maatalous

Migrin palvelupisteissä on kolmen kuukauden jono – tilanne huolestuttaa kausityöntekijöitä tarvitsevia

Resursseja on leikattu niin, että palvelupisteissä on viidennes vähemmän henkilökuntaa kuin vuosi sitten.
Kari Salonen
Ukrainalainen Olena kuori perunoita Ojamäen tilalla Hämeenlinnassa toissa viikon perjantaina. Hän halusi esiintyä kuvassa vain etunimellään.

Perunayrittäjä Maarit Ojamäki kertoi viime maanantain Maaseudun Tulevaisuudessa ongelmistaan kausityöbyrokratian kanssa.

Tänä vuonna kausityöntekijät saivat vaihtaa työpaikkaa maatalousalalla tekemällä uuden jatkohakemuksen hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Ojamäen tilalle tuli mansikkatilalta neljä ukrainalaista ja yksi bosnialainen työntekijä.

Jatkohakemukset jätettiin Maahanmuuttoviraston (Migrin) ohjeiden mukaan sähköisessä Enter Finland -palvelussa.

Nyt työntekijöiden pitäisi vielä käydä tunnistautumassa eli ottaa kaikki paperit mukaan ja käydä Migrin virkailijan puheilla. Mutta se ei onnistu, koska vapaita aikoja ei ole, Ojamäki kertoi.

Hän pelkää, mitä tapahtuu, jos työntekijän kotiinlähtö koittaa ennen kuin hän on päässyt tunnistautumaan. Vaikeuttaako se hänen seuraavan vuoden luvansaantiaan?

Ei vaikeuta, lupaa vastuualueen johtaja Anna Lindström Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusyksiköstä. Hän vastaa Migrin palvelupisteistä.

"Meidän palvelupisteiden ajanvaraus tosiaan on ruuhkautunut", Lindström kertoo. "Kun ajat tulevat varattaviksi, ne menevät tällä hetkellä kolmen kuukauden päähän."

Ruuhka johtuu osin koronasta, mutta myös siitä, että Migrin resursseja on leikattu. "Meillä työskentelee palvelupisteissä tällä hetkellä noin 30 henkeä vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Se on noin viidenneksen vähennys."

Vuoronumeroasiointi oli pitkään keskeytettynä koronan takia, joten toimipisteisiin pääsi vain ajanvarauksella. Syyskuun alussa vuoronumerot palautettiin käyttöön.

"Nyt kiireelliset asiat pystyy hoitamaan vuoronumerolla", Lindström lupaa.

Vuoronumerolla jonottavan odotusajat riippuvat päivästä ja paikasta. "Helsingin palvelupiste on ruuhkaisin."

Lindström lupaa kuitenkin, että mahdollisimman monta jonottajaa pyritään palvelemaan. Jos palvelupisteeseen tulee heti aamusta, asiansa saa hänen mukaansa hoidettua saman päivän aikana.

Tilannetta pyritään helpottamaan monin tavoin.

"Ulkoministeriöstä saatiin juuri tehtäväkiertoon henkilöitä, joista osa sijoittuu hakemusten vastaanottoon. Heidän perehdytyksensä on käynnissä, joten ihan lähiviikkoina saadaan avattua uusia aikoja", Lindström kertoo.

Lisää työvoimaa lupakäsittelyyn on saatu myös viraston sisäisin järjestelyin.

Ensi vuonna Migrille on luvassa lisäresursseja.

Tämänhetkistä ruuhkaa helpottaisi, jos mahdollisimman moni jatkolupaa hakeva asiakas hoitaisi asiat verkossa vahvasti tunnistautuneena. "Silloin ei tarvitse käydä paikalla", Lindström toteaa.

Se ei tosin onnistu, jos asiakkaalla ei ole suomalaisia pankkitunnuksia.

Torstaina palvelupisteisiin ilmestyi uusi asiakasryhmä, Brexit-sopimuksen mukaista oleskeluoikeutta hakevat britit. Heidän kohdallaan kokeillaan uusia lyhyempiä asiointiaikoja, Lindström kertoo.

"Kun niistä saadaan kokemuksia, pohditaan, voidaanko lyhyemmät ajat ottaa käyttöön myös muille."

Entä ensi vuoden lupa-asiat? Lindström ei vielä lähde ennustelemaan, millaisiksi käsittelyajat muodostuvat.

Tänä vuonna keskimääräiset käsittelyajat ovat olleet seuraavanlaisia:

Kausityötodistusten eli alle kolmen kuukauden jaksoa koskevien hakemusten käsittelyaika on ollut keskimäärin 25 vuorokautta.

3–6 kuukauden työjaksoon tarvittavan lyhyen kausityöluvan keskimääräinen käsittelyaika on ollut 68 vuorokautta.

Osaratkaisua vaativan kausityöoleskeluluvan (työaika 6–9 kuukautta) keskimääräinen käsittelyaika on ollut 62 vuorokautta.

Jos henkilö on tulossa yli 9 kuukauden kausitöihin, tarvitaan työntekijän oleskelulupa. Näiden keskimääräinen käsittelyaika on tänä vuonna ollut 153 vuorokautta. Siihen sisältyvät Migrin lisäksi käsittelyvaiheet Suomen edustustossa ulkomailla (hakemuksen vireyttäminen ja maksaminen, hakijan tunnistautuminen ja mahdollinen haastattelu) sekä alueellisessa TE-toimistossa (osaratkaisu).

Lue lisää

Jo puolet metsureista on ulkomaisia valtion metsissä – alalla ollaan erimielisiä, onko selityksenä työvoiman halpuutus vai suomalaisten hiipuva kiinnostus metsätöitä kohtaan

MTK vaatii hallitukselta nuorisoseteliä korvaamaan osan nuoren työntekijän palkkakustannuksista – maaseudulta löytyy suuri määrä kesätyöpaikkoja

Maa- ja puutarhayrittäjille tarjotaan apua kausityövoiman värväämiseen – kysely selvittää ongelmia, joita pitää ratkoa

Maahamuuttoviraston vastaanottoaikoja on myyty luvatta verkossa