Maatalous

Kohonnut kuolleisuus paljasti koronatartunnan ruotsalaisella minkkitarhalla – virusta tavattu tarhoilla myös Tanskassa ja Hollannissa

Ruotsalaisviranomaiset muistuttavat, että koronaan sairastuneet eivät saa olla tekemisissä minkkien kanssa.
Johannes Tervo
Useimmat minkit sairastavat koronan lievänä.

Ruotsissa on löydetty tarhatuista minkeistä koronavirusta, joka sairastuttaa myös ihmisiä, kertoo Jordbruksaktuellt-verkkosivusto. Kyseistä covid-19 koronavirusta on todettu myös tarhan työntekijöissä.

Viranomaisten mukaan vielä ei tiedetä, onko eläinten ja ihmisten sairastumisilla yhteyttä keskenään. Tanskassa ja Hollannissa minkkien on todettu tartuttaneen koronaviruksen ihmiseen.

Tarhan minkkien sairastuminen tuli ilmi sen jälkeen, kun eläinlääkintäviranomaiset (Statens veterinärmedicinska anstalt SVA) pyysivät lähettämään kuolleita elämiä tutkittaviksi. Peruste tutkimuksille oli, että minkkejä oli kuollut tavanomaista enemmän. Eläimissä ei ollut ilmennyt koronaoireita.

Useimmat koronan saaneet minkit sairastuvat vain lievästi, kertoo SVA:n johtava eläinlääkäri Håkan Henrikson. Hänen mukaansa toistaiseksi ei ole syytä tappaa kaikkia koronan saaneen turkistarhan minkkejä vaan estää erilaisin rajoitustoimin tartunnan leviäminen. Lisäksi seurataan tilannetta muilla minkkitarhoilla.

Ruotsin viranomaiset muistuttavat, että covid-19 virukseen sairastuneet tai sitä itsessään epäilevät eivät saa olla tekemisissä eläinten kanssa. Lisäksi on tärkeää, että eläinten epätavallisen suuresta kuolleisuudesta tai sairastumisista kerrotaan nopeasti eläinlääkärille.

Lue lisää

Tanska aikoo kieltää minkkien tarhaamisen koko ensi vuodeksi

Tanskan hallitus myöntää: Kaikkia minkkejä ei olisi lain mukaan saanut määrätä lopetettavaksi – määräys muutettiin pyynnöksi

MT selvitti: Pelko lomittajapulasta ei toteutunut – kotieläintiloille riitti sijaisia koronasta huolimatta

Hollanti tyhjentää minkkitarhansa jo ensi vuonna – Animalia vaatii tarkastuksia myös Suomen minkkitiloille