Maatalous

Näin syntyy munanvalkuaista ilman kanaa: Vettä, glukoosia, mineraaleja ja sieni – VTT voitti innovaatiokilpailun menetelmällään

Rahoitus- ja kaupallistamisala on VTT:n mukaan hyvin kiinnostunut solumaataloudesta.
VTT
Valkuaisproteiinia, joka on tuotettu bioteknisin menetelmin VTT:n laboratoriossa.

Söisitkö ilman kanaa tuotettua kananmunan valkuaisproteiinia? Sellaista saattaa tulla tarjolle laboratoriossa kasvatetun lihan jatkoksi.

Uusi teknologia kananmunan valkuaisproteiinin tuottamiseksi toi VTT:lle voiton eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden innovaatiokilpailussa.

VTT:n menetelmässä valkuaisproteiinin tuottamiseen tarvitaan raaka-aineiksi vettä, glukoosia ja erilaisia mineraaleja. Trichoderma reesei -sieni tuottaa näistä aineksista proteiineja.

Menetelmää voidaan VTT:n mukaan verrata oluen valmistukseen, missä mikrobit tuottavat sokerin avulla alkoholia. Myös juuston valmistuksessa hyödynnettävä juustonjuoksutin tuotetaan VTT:n mukaan vastaavalla teknologialla.

”Tuotantomenetelmää on kokeiltu VTT:llä tähän mennessä 300 litran bioreaktorissa, josta se on helppo skaalata suurempiin tuotantoyksiköihin”, kertoo proteiinintuotannosta vastaava tutkimustiimin päällikkö Christopher Landowski.

VTT:n mukaan ruuantuotanto aiheuttaa maailman kasvihuonepäästöistä arviolta 25 prosenttia ja kuluttaa 75 prosenttia puhtaasta vedestä.

”Helsingin yliopiston ensimmäiset laskelmat osoittivat, että munanvalkuaisen proteiinin tuottaminen solutehtaassa tuottaa noin 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja ja käyttää 90 prosenttia vähemmän maata kuin kanojen kasvatus", tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund VTT:ltä kertoo.

Maankäytön väheneminen perustuu siihen, että käytettävää tilaa voidaan laajentaa ylöspäin vaakasuoran laajentumiseen sijasta, hän selittää.

Tuotantoeläinten kasvatusta ei tarvita, mikä eliminoi muun muassa salmonellariskin ja tuotantoeläinten altistumisen antibiooteille, VTT tiedottaa.

VTT:n mukaan menetelmä sopii valkuaisproteiinin tuotantoon teollisessa mittakaavassa, jolloin valkuaisproteiinikilon tuotantokustannuksen on arvioitu jäävän alle 10 euron.

Rahoitus- ja kaupallistamisala on VTT:n mukaan hyvin kiinnostunut solumaataloudesta.

”Tässä ei ole kyse pelkästään munia ilman kanoja -tuotannosta. Kyse on täysin uuden liiketoiminnan luomisesta, joka aiheuttaa murroksen elintarviketeollisuudessa”, Nordlund sanoo.

VTT on perehtynyt kananmunan valkuaisen tuotannon lisäksi myös muiden eläinperäisten elintarvikeproteiinien valmistamiseen mikrobituotannon avulla. Kokeissa on tuotettu kananmunan valkuaisen lisäksi esimerkiksi maitoproteiinia.

Lue myös: Miljardöörit ja maatalousjätti sijoittavat laboratoriolihaan: "Noin 30 vuoden päästä emme enää tapa eläimiä"

Lue lisää

Maatilan arki tutuksi työssä oppimisen jaksolla – korona on häirinnyt vaan ei estänyt maatalousopiskelijoiden tilatöitä

Ruskan sävyttämiä kvinoapeltoja ja uutuusherkkuja tarjoavia ravintoloita – uusilla viljelykasveilla voisi elävöittää ruokamatkailua

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot

"Valitettavasti simputuksesta kuulee edelleen välillä" – pienteurastamot toivovat elintarvikevalvontaan yhtenäistä linjaa