MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Maatalous

Saraksen tilan pakkolunastus oli pettymys MTK:lle – järjestön mielestä kunnat tienaavat polkemalla maanomistajien oikeuksia

Oikeusministeriö valmistelee lunastuslain uudistusta. Tarkoituksena on turvata maanomistajien asema ja ottaa huomioon maan arvonnousu.
Kari Salonen
Vantaa suunnittelee lunastettaville 43,4 hehtaarille pientaloaluetta, suojaviheraluetta ja virkistysaluetta. Saraksen tilan päärakennus pihapiireineen jää perikunnan haltuun.

Maaoikeus päätti viime viikolla, että Vantaa saa pakkolunastaa Saraksen tilan runsaalla kolmella miljoonalla eurolla. Maaoikeus katsoi, että lunastustoimitus on tehty asianmukaisella tavalla käypään hintaan. Lunastuksessa käytettiin vertailulukuina viime vuosina toteutuneita maakauppoja Vantaalla.

Tilan perikuntaa oikeusjutussa avustaneen MTK:n mukaan markkinahintaa ei ole voitu arvioida oikein, koska käytännössä vain kaupunki on tehnyt viime vuosina raakamaakauppoja alueella.

MTK:n mielestä kuntien pakkolunastukset ovat ottaneet maanomistajien oikeuksia loukkaavan suunnan. Lakimies Leena Kristerin mukaan osa lunastuksista ei ole Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten mukaisia.

"Käytännössä meidän lainsäädäntömme kannustaa kuntia pakkolunastelemaan maaomaisuutta."

MTK:n mukaan kuntien pyrkiminen monopoliasemaan maakaupoilla ja tarkoitus ansaita pakkolunastuksilla ovat ajaneet siihen, ettei maanomistajille anneta mahdollisuutta neuvotella raakamaan kauppahinnasta.

"Tarkoitus on nähtävissä monen kunnan toimissa Suomessa", Kristeri sanoo.

Oikeusministeriössä valmistellaan lunastuslain uudistusta. Kristerin mukaan tarkoituksena on turvata maanomistajien asema ja ottaa huomioon maan arvonnousu.

MTK on esittänyt lunastuslain muuttamista siten, että se huomioi paremmin maanomistajien oikeudet.

Lue myös:

HS: Vantaa sai oikeudelta luvan pakkolunastaa Saraksen perintötilan maat 3,25 miljoonalla eurolla

Lue lisää

Keskustan Kurvinen: Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maanomistajien omaisuudensuojaa tällä hallituskaudella – MTK:n Viljasen mukaan nykytilanne pakkolunastuksissa muistuttaa laillistettua ryöstöä

Jäitä hattuun kuntavaalikentillä

MTK haluaa kansan tahdon pakkolunastuksien hillitsemistä lainsäädäntöön

MT-kysely: Yli puolet suomalaisista haluaa rajoittaa kuntien oikeutta pakkolunastaa yksityisten maita — vasemmistopuolueiden kannattajat nihkeimpiä