Maatalous

Hedelmät ja vihannekset saivat kansainvälisen nimikkovuoden – koronapandemia korostaa tasapainoisen ruuantuotannon ja syömisen merkitystä

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO haluaa tänä vuonna korostaa hedelmien ja vihannesten merkitystä elintarviketurvalle ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle.
UN

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nimennyt vuoden 2021 hedelmien ja vihannesten vuodeksi.

FAO:n mukaan nimikkovuosi on tilaisuus yhdistää ammattilaiset ja kuluttajat muuttamaan ruokajärjestelmää eli tapojamme käyttää ja tuottaa elintarvikkeita.

Järjestö haluaa lisäksi lisätä tietoisuutta hedelmien ja vihannesten merkityksestä ravitsemuksessa, elintarviketurvassa ja terveydessä sekä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

FAO:n pääjohtaja Qu Dongyu totesi nimikkovuoden julkistuksessa 16.12.2020, että koronapandemia on haastanut ihmiset etsimään uusia tapoja torjua nälkää ja aliravitsemusta.

Pandemian aikana tarve muuttaa ja tasapainottaa ruuan tuotantoa ja kulutusta korostuu entisestään, Dongyu jatkoi.

Pääjohtajan mukaan maailman laajuisessa terveyskriisissä on erityisen tärkeää edistää terveellistä ruokavaliota ihmisten vastustuskyvyn vahvistamiseksi.

Nimikkovuosi on myös tilaisuus kohentaa maatalouden käytäntöjä, pienviljelijöiden oloja sekä koko elintarvikeketjujen infrastruktuuria.

Myös FAO:n kumppanuuksien ja YK-yhteistyön johtaja Marcela Villarreal otti julkistustilaisuudessa kantaa pandemiaan. Hän kehottaa tarkastelemaan maailman ruokajärjestelmiä uudelleen. Hänen mukaansa on varmistettava, että ravitseva ruoka on kaikkein vähäosaisimpienkin ulottuvilla.

Villarrealin mielestä hedelmä- ja vihannesvuoden yksi merkittävimmistä tapahtumista on syksyllä pidettävä YK: n elintarvikejärjestelmien huippukokous.

Sen tarkoituksena on tarjota foorumi kunnianhimoisille uusille toimille, innovatiivisille ratkaisuille ja suunnitelmille elintarvikejärjestelmien muuttamiseksi.

Kaikki toimijat on saatava mukaan aina hallituksista ja kansainvälisistä järjestöistä kuluttajiin saakka. Näin voidaan varmistaa paitsi ruokajärjestelmien muutos myös se, että ruokaa tuotetaan ja kulutetaan kestävällä tavalla, Villareal painotti.

FAO ja Maailman terveysjärjestö WHO suosittelevat, että jokainen aikuinen söisi vähintään 400 grammaa hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.

Näin voidaan ehkäistä kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, sydänsairauksia ja syöpää sekä liikalihavuutta.

Lue lisää

Maailman ruokapäivä muistuttaa kouluruuan tärkeydestä

Venäjällä ensi kertaa yli tuhat koronakuolemaa vuorokaudessa

"Korona-aika oli työpaikkojen luottamuskoulu" – enää paluuta vanhaan läsnätyöruljanssiin ei ole, EK ja Yrittäjät arvioivat etätyön jatkoja

KoneAgriasta syytä iloon