Maatalous

Kahvikupin kokoisilla teoilla ilmastoahdistusta vastaan – Maa- ja kotitalousnaiset kannustavat käytännön toimiin ilmaston ja monimuotoisuuden puolesta

#52arjenilmastotekoa nostaa vuonna 2021 joka viikko esille arjen pieniä ilmastotekoja Maa- ja kotitalousnaisten some-kanavilla.
Riitta Mustonen
Poiskaadetun kahvikupillisen vesijalanjälki on kokonaisuudessaan noin 280 litraa. Lisäksi viemäriin kaadetun kahvin eteen on tehty turhaa työtä ja tuhlattu resursseja sekä luonnonvaroja, muistuttaa Maa- ja kotitalousnaiset.

Enemmistö suomalaisista kokee, että ilmastokeskustelu syyllistää tavallista ihmistä ja moni kokee myös ilmastouutisoinnin vaikeaselkoiseksi, ilmenee Ilmassa ristivetoa -kansalaiskyselyn tuloksista.

Maa- ja kotitalousnaiset haluaa tukea ilmastonmuutoksen hillintää ja helpottaa ilmastoahdistusta tarjoamalla helposti toteutettavia vinkkejä arjen ilmastotekoihin kuluvan vuoden jokaisena viikkona. Järjestö on sitoutunut työhön ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja monimuotoisen luonnon puolesta.

”Rakennamme mahdollisuuksien Suomea, jonka hyvinvoinnista hyötyvät myös tulevat sukupolvet. Tähän työhön tarvitsemme kaikkia suomalaisia mukaan”, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste painottaa tiedotteessa.

Vuoden ensimmäinen vinkki koskee kahvia. Sitä kannattaa keittää vain sen verran, kuin sitä juodaan. Poiskaadetun kahvikupillisen vesijalanjälki on kokonaisuudessaan noin 280 litraa. Lisäksi viemäriin kaadetun kahvin eteen on tehty turhaa työtä ja tuhlattu resursseja sekä luonnonvaroja, muistuttaa Maa- ja kotitalousnaiset.

Ilmastomyönteisten ja kestävän yhteiskunnan edistäminen näkyy kaikessa Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijatyössä.

”Ruoka-asiantuntijamme opastavat ilmastomyönteisiin valintoihin. Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntijamme neuvovat luonnon monimuotoisuuden edistämisessä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Yritysasiantuntijamme opastavat vastuullisen liiketoiminnan kehittämisessä.”

Teema näkyy myös yhdistystoiminnassa.

”Pieni pala maaseutua -järjestökampanjan merkeissä tehtiin viime vuonna muun muassa hyönteishotelleja ja muita pörriäistekoja, harrastettiin omatarveviljelyä ja säilöttiin satoa ympäri Suomea. Kampanja jatkuu tänä vuonna. Toivottavasti tilanne sallisi jo isompien ryhmien kokoontumiset.”

Kampanjan ytimessä ovat yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys.

Lue lisää

Kestävä kehitys ja kahvintuotanto lyövät kättä – suomalaisfirma kertoo kasvattavansa papuja entistä lehtevämpien latvusten alla Laosissa

Maa- ja kotitalousnaiset kutsuvat yhteiskävelyille maisemia ihailemaan – katso tästä ajat ja paikat

Täällä Korona on ollut jo kauan vitriinissä – pieni museohelmi hurmaa kävijänsä

Tämä suomalaisten suosikkielintarvike on yllättäen hävikkiykkönen – ruuan haaskaamisesta valmistui tuore tutkimus