Maatalous

Karhisen ruokapöytä jatkaa työtä ruokaketjun kannattavuuden kohentamiseksi – "Keskustelu on ollut yllättävän avointa ja suoraa"

Tavoitteena on muun muassa kolminkertaistaa viennin arvo. Ruokaketjun ilmapiiriä tutkitaan.
Kari Salonen
Reijo Karhinen luovutti maatalouden kannattavuusraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle helmikuussa 2019.

Vuorineuvos Reijo Karhisen johtama ruokaketjun eri osat kokoava yhteinen ruokapöytä -keskusteluryhmä jatkaa tänä vuonna työtään ruokaketjun kannattavuuden kohentamiseksi.

Viime vuonna korona siirsi ruokapöydänkin etäyhteyksien käyttäjäksi.

"Yhteinen ruokapöytä kokoontui kuusi kertaa vuonna 2020, ja ainoastaan ensimmäisen kerran livenä", kertoo ryhmän sihteeri, erityisasiantuntija Riikka Knaapi maa- ja metsätalousministeriöstä.

"Kokoontumiset ovat olleet kahden tunnin tiiviitä keskustelusessioita, joissa osassa on ollut ulkopuolinen fasilitaattori (keskustelun johtaja). Keskustelut ovat olleet hyvin tavoitteellisia, ja asioita on saatu eteenpäin suunnitelman mukaan", Knaapi sanoo.

"Sihteerin silmin keskustelu on ollut myös vilkasta, iloista, rakentavaa ja yllättävän avointa ja suoraa. Kaikilla on halu yhteistyöhön omien etujen ajamisen sijaan, toki omista lähtökohdista."

Viime vuonna on määritelty ruoka-alan tulevaisuuskuva ja yhteinen tahtotila sekä niiden vaatimia toimenpiteitä.

"Koko ruokajärjestelmän kannattava kasvu on kaiken perusta. Ilman sitä ei saada jaettavaa kenellekään", Knaapi toteaa.

Tavoitteena on muun muassa viennin arvon kolminkertaistaminen. "Siihen, jos mihin vaaditaan yhteistyötä", Knaapi sanoo.

Lisäksi pyritään kotimaisen kulutuksen arvo-osuuden nostamiseen. Siihen tähdätään Ruokatieto yhdistyksen asemaa nostamalla ja varmistamalla sille riittävät resurssit.

Tavoitteena on myös kehittää ruokaketjun vastuullisuutta muun muassa ilmastotiekartoilla. Ruokaketjusta kerätyn tiedon hyödyntämistä aiotaan tehostaa.

Ruokaketjussa on siirryttävä tuotantolähtöisyydestä kohti kysyntälähtöisyyttä. Kuluttajien valinnat ohjaavat ruokaketjun kaikkien osien valintoja, ruokapöydän keskusteluissa on todettu.

Lisäksi ruokaketjun ilmapiiristä tehdään tutkimus.

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi asetettiin syksyllä 2019 hallituskauden mittaiselle toimikaudelle.

Jäseniä ruokapöydässä on 18. Mukana on viljelijöitä, suurimpien kauppaketjujen johtajat, tutkijoita, elintarviketeollisuuden edustus sekä yksi huippukokki.

Karhinen selvitti maatalouden kannattavuusongelmia vuonna 2019 ilmestyneessä raportissaan. Yhtenä korjauskeinona hän ehdotti tällaisen keskusteluryhmän perustamista.

Maatalouden kannattavuusselvityksen Karhinen teki silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) pyynnöstä.

Lue lisää

Bioenergia-ala arvostelee kiertotalouden ohjelmaehdotusta: Raaka-aineen kulutuskatto ohjaa harhaan ja heikentää metsäsektorin toimintakykyä

Elintarvikevienti jatkui vahvana koronasta huolimatta – Kiina kiilasi kakkoseksi

Maatilojen tulot laskevat tänä vuonna – 2021 luvassa pientä nousua

Suomalainen kirjolohen mäti maistuu perinteistä tarkalle sushikansalle – Kalaneuvos solmi lähes miljoonan euron vientikaupan kotimaisesta raaka-aineesta Japaniin