Maatalous

Ratkaisu tarjolla maaseudun työvoimapulaan: Töitä Suomesta -palvelun toimipisteet kaikkiin maakuntiin

MTK:n ProAgrian ja Suomen kylät ry:n omistama Töitä Suomesta perustettiin viime huhtikuussa ratkomaan erityisesti kausityövoiman saatavuuteen liittyviä ongelmia.
Kuvat: Pasi Leino, Jaana Kankaanpää / Kuvitus: Juho Leskinen
Työvoimaa tarvitaan muun muassa avomaatuotantoja ja marjanviljelyä harjoittavilla tiloilla.

Maaseudun työnantajien on toimialasta riippumatta mahdollista saada apua työntekijöiden löytämiseksi nyt, kun Töitä Suomesta Oy laajentaa toimintansa koskemaan koko maata. Yhtiö avaa toimipisteen jokaisessa maakunnassa. Tarkoitus on, että Töitä Suomesta -asiantuntijat tekevät yhteistyötä myös paikallisten työvoima- ja elinkeinotoimistojen kanssa.

Toimipisteissä työskentelee asiantuntijoita, jotka on rekrytoitu yhtiön omistajien riveistä. Palvelun omistavat MTK, ProAgria ja Suomen kylät.

ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokon mukaan on hienoa, että järjestöistä löytyi valmiiksi paljon osaamista ja kuinka Töitä Suomesta -yhtiön omistajat ovat valmiita tekemää yhteistyötä maaseudun menestymisen eteen.

Päätös auttaa kaikkia maaseudun yrittäjiä ja työnhakijoita syntyi, kun mietittiin miksi maaseudulla on niin vaikea saada työntekijöitä, kertoo elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta. Hän toimii Töitä Suomesta -yhtiön toimitusjohtajana oman työnsä ohella.

"Totesimme, että yksi syy työvoimapulaan on, että juuri sen ratkaisemiseen keskittyvää palveluntarjoajaa ei ole ollut."

Töitä Suomesta tavoittelee Mäki-Hakolan kanssa viiden seuraavan vuoden aikana merkittävää osuutta työvoimapalveluita tarjoavien joukossa.

"Uskon yhtiön visioon, jonka mukaan olemme markkinajohtaja ja luotetuin maaseudun työvoimapalveluiden tarjoaja vuonna 2025", kertoo Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne.

Viime huhtikuussa koronapandemia sotki pahan kerran kausityöntekijöiden pääsyn maahan ja Töitä Suomesta perustettiin erityisesti ratkomaan sotkun tiloille aiheuttamia ongelmia.

Yhtiön muun muassa järjesti tilauslentoja ukrainalaisen työvoiman lennättämiseksi Suomeen. Vastaavat tilauslennot Ukrainasta Suomeen ovat jälleen varattavissa www.toitasuomesta.fi -sivuilla

Lue myös:

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät perustivat Töitä Suomesta Oy:n — tavoitteena ratkaista maaseudun työvoimapula

Uudet kausityöntekijät olivat motivoituneita, kesä onnistui vihannestilalla

Olemme markkinajohtaja ja luotetuin maaseudun työvoimapalveluiden tarjoaja vuonna 2025.

Lue lisää

MMM keräsi 1 500 kausityöntekijän listan henkilöistä, jotka saisivat tulla Suomeen – Rajavartiolaitos päättää työntekijöiden maahanpääsystä

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät perustivat Töitä Suomesta Oy:n — tavoitteena ratkaista maaseudun työvoimapula

Oululaisen jalkapalloseuran pelaajat hakevat kausityöhön maatiloille: Ovat valmiita tekemään raskastakin työtä

Ensimmäisistä suomalaisista kausityöntekijöistä tullut tiloilta hyvää palautetta