Maatalous

Ministeri Leppä lupaa turvata kausityövoiman saatavuuden – tuottajat odottavat nopeita päätöksiä

Maa- ja puutarhatilat tarvitset kaiken kaikkiaan tänäkin vuonna noin 16 000 kausityöntekijää. Valtaosa ulkomaalaisista kausityöntekijöistä tulee Ukrainasta.
Jarno Mela
Viime huhtikuussa tilauslennolla Suomeen saapui ukrainalaisia kausityöntekijöitä. Vastaavia lentoja järjestetään myös tänä keväänä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) lupaa, että kausityövoiman saatavuus maa- ja puutarhatiloille turvataan. Ministerin mukaan päätöksiä on luvassa lähiaikoina. Hän kannustaakin tuottajia tekemään tulevan kasvukauden viljelytoimia suunnitelmiensa mukaan.

Maatalous- ja puutarhatuottajat odottavat virallisia päätöksiä pikaisesti, sillä Varsinais-Suomessa kasvukauden töitä käynnistellään jo maaliskuussa.

"Nuotit hallinnon kanssa pitää saada hyvin pian valmiiksi, sanoo elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta.

MTK on viime syyskuusta lähtien perään kuuluttanut hallitukselta toimia ja päätöksiä, että miten Suomeen voi tulla. Yleispäätöstä ei ole vielä kuulunut, Mäki-Hakola muistuttaa. "On pystyttävä turvaamaan, että tilat saavat riittävästi ja ajoissa ulkomaalaisia ja myös suomalaisia kausityöntekijöitä."

Parhaillaan maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ulkoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön sekä etujärjestöjen kanssa pohtii, millaisia toimia tarvitaan kausityövoiman riittävyyden takaamiseksi. Lisäksi agendalla on varmistaa, että työvoima saadaan Suomeen koronaturvallisesti. "Terveysturvallisuudesta ei tingitä", Leppä painottaa.

Viime vuonna kolmansista maista Suomeen tulevien ulkomaalaisten kausityöntekijöiden määrälle asetettiin 9 000 ihmisen kiintiö. Kiintiöitä Leppä ei kannata, koska systeemi on jäykkä ja aiheuttaa byrokratiaa. Ministerin mielestä kunnollinen ohjeistus riittää.

Kiintiöitä ei tarvita myöskään siksi, että lopulta Suomeen saapui noin 7 000 kausityöntekijää. "Ei tänne turhaan kukaan tule."

Viime vuoden kokemuksista on otettu oppia, joiden perusteella tulevaa kasvukautta koskevia toimia suunnitellaan, Leppä kertoo. Todennäköisesti tulossa on samantapaisia helpotuksia kuin viime vuonna esimerkiksi työttömyysturvaan ja luopumistukeen.

Todennäköistä on, että myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa jatketaan.

Suomalaiset maa- ja puutarhatilat tarvitset kaiken kaikkiaan tänäkin vuonna noin 16 000 kausityöntekijää. Valtaosa ulkomaalaisista kausityöntekijöistä tulee Ukrainasta.

Viime vuonna MTK järjesti tilauslentoja Ukrainasta. Samoin toimitaan tänäkin vuonna. Kausityövoimaa tarvitseva tuottaja voi jo nyt Töitä Suomesta -palvelun verkkosivuilla kohdassa maahantulo tehdä varauksia työntekijöilleen Kiovasta tuleville tilauslennoille, Mäki-Hakola kertoo.

Tänne tulevien ukrainalaisten on hyvä olla kotimaassaan ennen Suomeen lähtöä omaehtoisessa koronakaranteenissa, Mäki-Hakola painottaa.

Suomen päässä he matkustavat työpaikalleen työnantajansa järjestämällä kuljetuksella ja ovat karanteenissa viranomaisten määräämän ajan.

MTK keskustelee jatkuvasti viranomaisten kanssa tarkemmista periaatteista.

Koronatilanne Ukrainassa on vaikea ja se hidastaa maan pääkaupungissa Kiovassa sijaitsevan suurlähetystön työtä. Lähetystö palvelee ihmisiä, mutta tilanteen takia hitaammin kuin normaalisti. Ihmisten tunnistautuminen vie aikaa, joten tavallista määrää viisumihakemuksia ei pystytä käsittelemään.

Voi olla, että osa ukrainalaisista tulee Suomeen lyhyen kausityötodistuksen turvin, koska he eivät ehdi saada pitkän oleskelun vaatimaa viisumia.

Mäki-Hakola painottaa, että jokaisen ulkomailta työvoimaa hankkivan työnantajan ja ulkomailta tulevan työntekijän on tehtävä kaikki koronaturvallisuuden eteen. Mitään riskejä ei saa ottaa.

Lue lisää

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Perusopetuksen poikkeusjakso ei vaadi uutta lainsäädäntöä

Aluehallintovirasto antaa tänään päätöksen pääkaupunkiseudun eri toimijoiden tilojen sulkemisesta

Hallituksella ei ole ollut todellisia vaihtoehtoja

Korona sulkee Suomen taas