Maatalous

Ruotsalaiskunta ostaa joka vuosi omat naudat vanhusten ruokahuoltoa varten

"Jos tälle vuodelle hankitaan 40 nautaa, se riittää vuodeksi", Härjedalenin vanhustenhuollon hankinnoista vastaava Åke Remén arvioi.
Jaana Kankaanpää
Ruotsalaisen Härjedalenin kunnan vanhainkodeissa keittoliha tulee omasta kunnasta. Kuvituskuva.

Suomessa jotkut kunnat ovat linjanneet, että kunnan ruokahuollossa suositaan kotimaista tai jopa lähiruokaa. Ruotsalainen Härjedalenin kunta panee vielä paremmaksi: Se ostaa joka vuodelle valmiiksi sopivan määrän oman kunnan alueella kasvatettuja nautoja, jotta ainakin kunnan ikääntynyt väestö saa lautasilleen lähilihaa.

Asiasta kertoo Land lantbruk -lehti.

Keski-Suomen korkeudella sijaitseva Härjedalen on pinta-alaltaan yksi Ruotsin suurimmista kunnista, mutta asukkaita on vain noin 10 000.

Kuluva vuosi on kolmas, jolloin naudat hankitaan paikallisilta tuottajilta etukäteen. Viime vuoden alussa ostettiin 20 nautaa. Osa on vielä tiloilla, sillä teurastukset tehdään tarpeen mukaan.

Jos tälle vuodelle hankitaan 40 nautaa, se riittää vuodeksi, Härjedalenin vanhustenhuollon hankinnoista vastaava Åke Remén arvioi.

Lähinaudanliha pyritään takaamaan ainakin vanhainkotien asukkaille sekä niille ikääntyneille, jotka ovat oikeutettuja kunnan ateriatoimituksiin. Oman kunnan nautaa riittää jonkin verran myös koululaisten lautasille.

Kun omien nautojen liha loppuu, täydennykseksi ostetaan ruotsalaista – ei missään nimessä tuontilihaa.

Naudat teurastetaan lähimmässä teurastamossa Delsbossa. Ruhot leikkaa paikallinen yritys, Hede Kött och Chark.

Remén on aiemmin työskennellyt kokkina huippuravintoloissa. Hän ylistää lähilihan laatua. "Se on aivan fantastinen raaka-aine."

Lue lisää

Piperrystä ja perusbestselleriä Tahlon ylämaankarjatilalta – korona kasvatti lähilihan kysyntää

Todellisen lähilihan tuotannossa eläimet säästyvät kuljetuksilta

MTK: Uuden eläinten hyvinvointilain pitää sekä turvata tuotantoeläinten hyvinvointi että mahdollistaa elinkeinon kilpailukyky

Altia paransi katettaan – korona muutti alkoholijuomien myyntikanavia, käsidesin käyttö kasvatti etanolin tarvetta