Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Hallitus linjasi kausityövoiman maahantulosta korona-aikana – maahantulijoilta kaksi koronanäytettä, suositeltavaa käyttää tilauslentoja

Maa- ja metsätalousministeriö lähettää kausityövoimaa koskevan ohjeistuksen tiloille.
Latvialaisia kausityöntekijöitä levittämässä harsoa kukkakaalintainten suojaksi viime keväänä. Kuvituskuva.

Hallitus on päättänyt toimista, joilla varmistetaan ulkomaisen kausityövoiman turvallisesta maahantulosta korona-aikana.

Maahantulijoilta vaaditaan kahta koronavirusnäytettä. Ensimmäinen otetaan välittömästi maahan saapumisen jälkeen, toinen 72 tunnin kuluttua sen jälkeen. Kummankin näytteen on oltava negatiivinen.

Tämä ehkäisee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tehokkaasti matkustamiseen liittyviä, rajan yli leviäviä koronavirustapauksia.

Kausityöntekijöiden karanteenista on laadittu myös erilliset ohjeet ja työnantajien ohjeistamiseen karanteenien valvonnasta on panostettu, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan. Nämä ohjeet tullaan lähettämään tiloille ja ne julkaistaan maa- ja metsätalousministeriön verkkosivustolla.

Maa- ja metsätalousministeriö suosittaa vahvasti keskitettyjen charterlentojen käyttöä kausityöntekijöiden maahan saapumisen välineenä.

Työnantajan on ilmoitettava ulkomaisen työvoiman saapumisesta kunnan terveysviranomaisille. Työnantajan tulee lisäksi laatia yhteistyössä paikallisen tartuntatautiviranomaisen kanssa terveysturvallisuussuunnitelma, joka on välttämätön edellytys työvoiman maahantulolle.

Myös näistä lähetetään valtioneuvoston tiedotteen mukaan tarkempi ohjeistus työnantajille.

"Terveysturvallinen maahantulo on kaiken a ja o. Siksi haluamme panostaa erityisesti ohjeistukseen", toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessa.

"Teemme niistä helposti noudatettavat ja käytännönläheiset. Samalla on huolehdittava, että kausityön maahantuloon vaikuttavat lupaprosessit ovat sujuvia ja niissä on riittävät resurssit.

Myös kotimaisen työvoiman kannusteet otetaan valmisteluun, Leppä toteaa.

Muokattu klo 14.45: lisätty maininta ministeriön tilauslentojen käyttösuosituksesta.

Lue lisää

Mitä tapahtuisi, jos lannoitteiden, kylvösiemenien ja polttoaineiden tuonti tyssäisi? Riippuvuus ulkomaisista tuotantopanoksista uhkaa suomalaista ruokaturvaa

Maahanmuutto koskee kohta kaikkia

Ulkomaalaisille kausityöntekijöille myönnetty yli 10 000 työlupaa

Oireettomana Suomeen ja saapumisen jälkeen 14 vuorokauden karanteeni – ministeriön ohjeet kausityövoiman maahantulosta valmistuivat