Maatalous

MTK:n Wallin vastaa Hankkijan väitteisiin liian korkeasta viljan hinnasta: Väitettä vastaan puhuu jo se, että Euroopan hintataso on Suomea korkeampi

Katseet on pakko kääntää suomalaiseen viljakauppaan itseensä: Hoitaako viljakauppa oman tonttinsa tehokkaasti, Wallin kysyy.
Kuvat: Sanne Katainen, Marita Waenerberg / Kuvitus: Juho Leskinen
MTK:n toiminnanjohtajan Jyrki Wallinin mukaan Hankkijan toimitusjohtajan väite liian korkeasta viljan hinnasta ei ole perusteltu.

Viljelijäkenttä on reagoinut tyrmistyksellä Hankkijan toimitusjohtajan Jyrki Lepistön torstaiseen toteamukseen siitä, että Hankkija maksaa tuottajille viljasta liikaa.

Hankkijan viime vuoden tulosta esitellyt Lepistö totesi, että yhtiön viljakaupan jatkuvat tappiot kertovat yrityksen maksavan viljasta tuottajille liikaa suhteessa siihen, mitä yritys saa viljasta markkinoilta.

MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallinin mukaan viljelijäkentän on "perin vaikea yhtyä" Lepistön näkemykseen.

"Jos viljantuotannon kannattavuus olisi hyvä ja kasvusuunnassa, voisi toimitusjohtaja Lepistön kommenttia miettiä vakavissaan."

Erityisesti Lepistön kommentin ristiriitaisuus näkyy siinä, että viljan hintataso ei ole Suomessa edes eurooppalaisella tasolla. Koska näin ei ole, viestiä viljelijän Suomessa saamasta hinnasta ei voi mitenkään pohtia edes vakavissaan, Wallin korostaa.

Mistä viljakaupan tilanteessa sitten Wallinin mukaan kiikastaa?

Hänen mukaansa katseet on pakko kääntää suomalaiseen viljakauppaan itseensä. Kykeneekö suomalaiset viljakauppiaat hoitamaan oman tonttinsa tehokkaasti, Wallin pohtii.

"Onko viljakauppiaan tavoissa toimia kehitettävää? Onko viljakauppias kääntänyt kaikki kivet, jotta laadusta maksetaan oikea hinta? Se on kauppiaan tehtävä."

"Olisi viisaampaa kaivaa peili käyttöön, kuin heittää viljanviljelijälle märkää rättiä kasvukauden kynnyksellä."

MTK kannustaa myös viljelijöitä pohtimaan sitä, olisiko omissa toimintamalleissa kehittämisen varaa.

"Jokaisen viljelijän kannattaa etsiä aktiivisesti uusia mahdollisuuksia, kun näyttää siltä että vanhoilla resepteillä ei viljakauppiaskaan pärjää."

Wallinin mukaan MTK suosittelee viljelijöitä kokeilemaan perinteisten kauppatapojen rinnalla muun muassa viljelijäomisteisia osuuskuntia sekä viljelijöille ilmaista Viljatori.fi-kauppapaikka.

"Viikko sitten Viljatorin kautta myytin Suomen ensimmäinen sellainen viljaerä, jossa kulki mukana hiilijalanjälki", Wallin kertoo.

Kannattava viljely ja viljakauppa rakentuu hänen mukaansa tulevaisuudessa yhä vahvemmin alkuperä- ja laatutiedon varaan. Siksi tällaisten kauppatapojen edistämistä ja käyttöönottoa kannattaa jokaisen viljelijän ryhtyä harkitsemaan – jos muutosta nykytilaan haluaa, Wallin kannustaa.

"Bulkista kannattaa erottautua ja siihen alkaa olla keinoja. Erottautuminen avaa mahdollisuuksia myydä parempaan hintaan sille, joka osaa kauppaa käydä kilpailukykyiseen hintaan."

Lue myös:

Hankkijan toimitusjohtaja: Viljasta maksetaan tuottajille liikaa suhteessa markkinoihin

Lue lisää

Hankkija ja viljakauppa

Kylmyys kuumensi viljamarkkinoita – Mahdolliset talvituhot suurissa viljamaissa nostivat vehnän pörssihinnan yli 240 euron

Hankkijan toimitusjohtaja: Viljasta maksetaan tuottajille liikaa suhteessa markkinoihin

Lannoitteet kallistuvat rakettimaisesti – myös viljoista maksetaan enemmän kuin vuosiin