Talous

Hankkijan toimitusjohtaja: Viljasta maksetaan tuottajille liikaa suhteessa markkinoihin

Yhtiön tulos pysyi ennallaan 7,7 miljoonassa, vilja- ja konekauppa tappiolle.
Pasi Leino
Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö uskoo liiketoiminnan nousevan taas voitolliseksi.

Hankkijan tulos ennen veroja oli viime vuonna 7,7 miljoonaa euroa eli sama kuin edellisenä vuonna. Viljakaupan operatiivinen tulos painui edellisvuoden tapaan tappiolle 1,7 miljoonaa euroa.

"Jatkuvat tappiot tarkoittavat sitä, että viljasta maksetaan tuottajille liikaa suhteessa siihen, mitä markkinoilta saamme", toimitusjohtaja Jyrki Lepistö toteaa.

Viljakaupassa on Lepistön mukaan muutamia lähinnä kotimaisia ostajia, leipomoita ja myllyjä, joille viljan hinta ei ole aivan niin tärkeä kuin isoille toimijoille. "Ne saavat katteensa pääosin muualta."

"Yhtiön tulokseen täytyy olla tyytyväinen, koska omistajayhtiö Danish Agroon kohdistunut verkkohyökkäys vaikeutti toimintaa puolen vuoden ajan ja konekaupassa tuli isoja muutoksia", Lepistö toteaa.

Yhtiön liikevaihto aleni edellisvuodesta 30 miljoonaa euroa 766 miljoonaan euroon.

Lepistön mukaan myyntimäärät pysyivät esimerkiksi lannoitteissa ja polttoöljyssä edellisvuoden tasolla, mutta keskihinnat laskivat. Hankkijan markkinaosuus pysyi Lepistön mukaan pääosin vähintään ennallaan.

Liiketoiminta-alueista rehut tuottivat eniten operatiivista liikevoittoa.

Myös myymälät ja kasvuohjelma -liiketoiminto menestyi hyvin lähinnä sen vuoksi, että puutarha-, rauta- ja harraste-eläinkauppa sujui korona-aikana hyvin. Kasvuohjelmaan kuuluvien maataloustarvikkeiden myynti pysyi ennallaan.

Voittoa tuotti myös kuljetuksiin ja logistiikkaan erikoistunut tytäryhtiö Movere.

Hankkijan konekaupan tulos heikkeni edellisvuodesta lähes kolme miljoonaa euroa. Heikennys johtui Lepistön mukaan lähinnä kertaluonteisista eristä konekaupan järjestelyiden vuoksi, kun Finnish Agro Machinery liitettiin osaksi Hankkijan maatalouskonekauppaa.

Lepistö on tyytyväinen nykyiseen liiketoimintaan ja uskoo sen nousevan taas voitolliseksi.

Hankkija on Danish Agron suurin konekauppayhtiö, Hankkijan osuus koko konekaupasta on neljännes.

Koronavirus häiritsi yhtiön toimintaa lähinnä siten, että kaupankäynti myymälöissä hankaloitui. Toisaalta harraste- ja puutarhakauppa kukoisti.

Danish Agron voitto ennen veroja nousi 12 miljoonaa euroa 66 miljoonaan ja käyttökate 11 miljoonaa euroa 152 miljoonaan.

Liikevaihto kasvoi 12 prosenttia 5,3 miljardiin euroon.

Yhtiö joutui rakentamaan uudet tietojärjestelmät verkkohyökkäyksen tukittua huhtikuussa laskenta- ja ylläpito-ohjelmat, mikä heikensi tulosta useita miljoonia euroja. Ongelmat jatkuivat syyskuulle saakka.

Hankkijan osuus Danish Agrosta on noin kuudesosa.

"Suomen Hankkija ei ole maksanut osinkoa emoyhtiölleen eikä sellaista ole näköpiirissä. Tulos käytetään investointeihin Suomessa. Investoimme tänne 5–10 miljoonaa euroa vuodessa", Lepistö kertoo.

"Hankkija tuottaa hyötyä Danish Agrolle, vaikka ei maksa osinkoa, koska yhtiö pystyy hyödyntämään suurta kokoaan ja alentamaan tuotteiden ostohintaa", Lepistö toteaa.

Hankkija osti viime vuonna Salon seudulta Suur-Seudun Osuuskaupan maataloustoiminnot henkilökuntineen. Liiketoimintojen arvo oli vuonna 2019 yhteensä 19 miljoonaa euroa.

Tänä keväänä uusitaan Seinäjoen ja Ylivieskan myymälät. Myös digitaalisia palveluja lisätään.

Lepistö arvioi vuoden 2021 näkymät myönteisiksi ja uskoo Hankkijan liikevaihdon kasvavan.

Lue lisää

Viljelysuunnitelmat kannattaa vielä kerran miettiä uudelleen – Suomen viljavarastot uhkaavat paisua entisestään, jos vilja-ala ei kutistu

Hankkija ja Lantmännen investoivat hartiavoimin uusiin kauppapaikkoihin

Jos tilalla oli viime vuonna mahdollisuus ajoittaa lannoiteostot kesään ja viljan myynti loppuvuoteen, se sai selkeän taloudellisen edun

Hankkija ja viljakauppa