Maatalous

Oikeutta eläimille -yhdistys salakuvasi raakaa koirien käsittelyä suojeluharrastuksen parissa – Saksanpaimenkoiraliiton mukaan väkivalta ei kuulu koulutukseen

"Videoilla nähty toiminta ei missään tapauksessa edusta 2020-luvun suojeluharrastusta, se ei ole hyväksyttävää", sanoo liiton puheenjohtaja.
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille -yhdistyksen toimittamasta videosta.

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi tänään keskiviikkona salaa kuvattua videomateriaalia suojelukoirien koulutuksesta. Videoilla koirilla käytetään muun muassa sähköpantoja ja niitä käsitellään väkivaltaisesti lyöden, potkien ja kuristaen.

Yhdistyksen tiedotteen mukaan suurin osa videoista on kuvattu harjoituskentän laidalla olevasta metsästä niin, etteivät harrastajat ole tienneet kuvaamisesta. Osa videoista on kuvattu harjoitushalliin jätetyllä kameralla. 

"Tämä on ollut ainut tapa saada todistusaineistoa väkivallasta koiria kohtaan. Yhdistys vaatii, että suojelukoirien kokeet ja kilpailut keskeytetään, kunnes harrastajat ja kouluttajat pystyvät uskottavasti osoittamaan, että väkivaltainen koulutustapa on jätetty historiaan", sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Yhdistys on tehnyt tutkintapyynnön 15 videoilla esiintyvästä koiranohjaajasta ja koulutuksia vetävästä maalimiehestä sekä kolmesta yhdistyksestä.

Eläinsuojelulainsäädäntö kieltää eläinten väkivaltaisen kohtelun ja tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamisen. Lisäksi kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen ja kouluttaminen on erikseen kielletty.

"Jos eläimen lyöminen ja sähköpannan käyttö harrastuksen vuoksi ei ole tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista, niin mikä sitten on", kysyy Muurimaa.

Yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan, että koulutukset ovat olleet Saksanpaimenkoiraliiton (SPL) ja sen alaosastojen järjestämiä.

Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström painottaa, että liitto sanoutuu ehdottomasti irti videoilla näkyvästä koirien käsittelystä ja toiminnasta.

"Meillä on eettiset säännöt, joissa todetaan muun muassa, että koulutus perustuu toivotusta käyttäytymisestä vahvistamiseen, ei rankaisuun. Mistään apuvälineistä, mitä koulutuksessa käytetään, ei saa aiheutua epämukavuutta, vaaraa tai haittaa koiralle."

Baggströmille videoilla nähty koirien käsittely koulutuksissa tuli yllätyksenä. "Voi tietysti kysyä, olisiko tästä pitänyt tietää? Liitolla on 47 itsenäistä paikallisyhdistystä ja 3 000 henkilöjäsentä, se tuottaa omat haasteensa olla perillä kaikesta mahdollisesta."

Baggström sai tiedon kuvatuista videoista tammikuun lopulla liiton jäseneltä. Heti tämän jälkeen alkoi liiton sisäinen selvitys asioista.

"Hyvä kun nämä tulivat esiin, nyt niihin reagoidaan. Näin ei voi enää jatkossa tapahtua, se varmistetaan. On yksiselitteistä, että eläinsuojelulakia on noudatettava. Videoilla nähty toiminta ei missään tapauksessa edusta 2020-luvun suojeluharrastusta, se ei ole hyväksyttävää."

Myös Suomen Palveluskoiraliitossa harrastetaan suojelua ja järjestetään suojelukokeita. Liiton puheenjohtaja Mika Laaksonen alleviivaa, että koiralle ei pidä tuottaa kipua tai tuskaa koulutuksen yhteydessä.

Hän myös huomauttaa, että eri liitoilla ja yhdistyksillä on rajalliset mahdollisuudet puuttua tai sanktioida yksittäisten jäsenten toimintaan. "Mutta on tärkeää teroittaa viestiä, joka jäsenistölle lähtee toiminnan raameista ja rajoista."

Sekä Laaksonen että Baggström ovat saaneet yhteydenottoja liittojen sponsoreilta ja yhteistyökumppaneilta Oikeutta eläimille -yhdistyksen ulostulon myötä. "Minä olen pyytänyt pitkämielisyyttä tilanteeseen suhtautumisessa, aina löytyy asiassa kuin asiassa yksittäisiä ihmisiä, jotka toimivat sääntöjen vastaisesi", kommentoi Laaksonen.

Baggströmin mukaan myös yksittäiset harrastajat ovat ilmaisseet huolensa toiminnan tulevaisuudesta.

"Korjauksia tullaan tekemään. Helmikuussa koulutusohjaajille, alaosastojen puheenjohtajille ja alaosastoissa toimiville maalimiehille järjestettiin info, jossa kerrattiin liiton ohjeistusta ja painotettiin sitä, että väärinkäytöksiin puututaan. Liitto on myös perustanut eettisen työryhmän edistämään entistä painokkaammin vastuullisia toimintatapoja kaikessa liiton alaisessa koulutustoiminnassa."

Suojelua harrastetaan palveluskoirien kanssa. Suosittuja rotuja ovat muun muassa saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira, malinois ja rottweiler.

Kansainvälisen suojelukokeeseen, eli IGP:hen kuuluvat jäljestämis-, tottelevaisuus- ja suojeluosuudet. Suojelukoe edellyttää koiralta hyvän fyysisen terveyden ja kestävyyden lisäksi erinomaista taistelutahtoa, puolustushalua ja hyvää hermorakennetta. Kokonaisuutena laji antaa hyvän kuvan koiran ominaisuuksista ja koulutettavuudesta, todetaan lajista muun muassa SPL:n sivuilla.

Lue lisää

Suojelukoiraharrastuksen kohtalon hetkistä olisi kaikkien koirayhdistysten syytä ottaa opikseen

Saksanpaimenkoiraliiton suojelukoirakoulutus keskeytetään – OE: "Liitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan"

MTK pyytää naudantuottajilta lehmäkuvia someen – liikkeellä myös Oikeutta eläimille -liikkeen salakuvaamia navetta- ja teurastamokuvia

Suomen turkistarhat esillä Italian televisiossa – Toimittajat vierailivat salaa kahdella turkistarhalla