Maatalous

Ympäristöministeri haluaa maa- ja metsätalousministeriön perustavan hanhille ruokailualueita vanhoille turpeennostoalueille – MMM: "Meillä ei ole edellytyksiä alueiden hankkimiseen toisin kuin ympäristöministeriöllä"

Mikkosen mukaan valkoposkihanhien kevätmuuttoon ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn on varauduttu.
Sanne Katainen
Hanhinyrkin tavoitteena on löytää lintupeltoja valkoposkihanhien suosimilta alueilta yhteensä 3 000-5 000 hehtaaria. Krista Mikkonen haluaa, että maa- ja metsätalousministeriö perustaa ruokailualueita vanhoille turpeennostoalueille.

Perussuomalaisten Mauri Peltokangas jätti Varsinais-Suomen ely-keskuksen resursseista ja vahinkoihin varautumisesta kirjallisen kysymyksen helmikuun alussa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle (vihr.).

Ministerin mukaan vahinkojen ennaltaehkäisyyn on varauduttu. "Ympäristöministeriö on ollut toteuttamassa lukuisia toimia, joita hanhinyrkki esitti. Esimerkiksi ohjeistusta poikkeuslupien hakemiseen on kehitetty, lintupeltojen pilotointihanke on käynnistetty ja Pohjois-Karjalan ely-keskukseen on palkattu hanhikoordinaattori."

Hän myös toteaa, että toimia on myös maa- ja metsätalousministeriön (MMM) vastuulla. "Erityisen tärkeää on, että MMM perustaa lupaamiaan hanhien ruokailualueita vanhoille turpeennostoalueille jo tänä keväänä."

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) puolesta asiaa kommentoi MT:eelle ministerin erityisavustaja Annukka Kimmo. Hän kertoi, että hanhien ruokailualueiden perustamista on selvitetty yhteistyössä maanomistajien kanssa. Esityksiä maan hankinnasta on ja suunnitelmia alueiden sopivuudesta tehty.

"MMM:n hallinnon alalta ei ole löytynyt kanavaa, jonka avulla alueet olisi mahdollisuus hankkia. Ympäristöministeriön toimialan lainsäädäntö mahdollistaisi hanhipeltojen hankkimisen ja ministeriöllä on luonnonsuojelun toimeenpanoon rahoitus."

Juttuun lisätty tieto 19.3. klo 20.50, että MMM:n puolelta hanhien ruokailualueiden perustamista kommentoi ministerin erityisavustaja.

Lue lisää:

Valkoposkilupien käsittely kestää tänä keväänä tavallista pitempään – vielä ei ole tehty yhtään päätöstä, vaikka ensimmäiset hakemukset on jätetty joulukuussa

Valmistelut hanhipeltojen perustamiseksi alkoivat – "Erillistä korvausta hankkeen kohteille ei voida maksaa, sillä korvausten säädösperusta selvitettävä ensin"

Hanhinyrkin tavoittelemat lintupellot haukkaisivat ison loven viljelyalaan muuttoreitin varrella

Lue lisää

"Haluatko tarjota maitasi hanhipelloiksi?" – Pohjois-Karjalan viljelijöille lähetetyn kyselyn vastausaikaa on jatkettu 14.3. asti

Viljelijöiden mitta täyttyi tyhjiin hanhilupauksiin — Valkoposket aiheuttivat eniten vahinkoa Pohjois-Karjalassa, korvauksia ei perjantaina näkynyt tilillä

"Senttiäkään ei ole vielä maksettu, vaikka korvausten piti tulla nopeutetusti valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista", moittii tohmajärveläinen viljelijä

Luonnonsuojelijat aikovat valittaa valkoposkihanhien ampumiseen myönnetyistä poikkeusluvista